Залогът на Сорос на Tesla може да привлече още инвеститори

Конвертируемите акции може да са по-изгоден избор за инвестиция, смятат анализатори

17:08 | 17 май 2018
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Ако главният изпълнителен директор на Tesla Илън Мъск иска да набере още повече средства, може би има начин да ги получи.

В четвъртък стана ясно, че милиардерът инвеститор Джордж Сорос е вложил 35 млн. долара в конвертируеми акции в Tesla, припомня Ройтерс.

Конвертируемите акции дават възможността на инвеститорите да търгуват с дълга на компанията в замяна на дял при реализацията им и рискът за инвестициите е по-малък, позволявайки им да се възползват от покачваща се цена на акциите на Tesla.

Книжата на Tesla удариха рекордната си стойност през миналата година – 386 долара, но спаднаха, докато в сряда цената им падна до 286,48 долара.

Въпреки че Мъск твърди, че не е нужно производителят на електрически автомобили да набира повече средства, Wall Street далеч не е съгласна, а анализаторите смятат, че компанията ще има нужда от отпускане на заеми, ако продължава да среща проблеми с изпълнението на собствените си цели относно производството на новия модел на Tesla – седана Model 3.

Инвеститорите, които оценяват предложенията за облигации на компанията с неинвестиционен рейтинг (junk-bond) за миналата година, сега са на мнение, че конвертируемите акции са по-изгодни като опция в сравнение с връщането към пазара с висока възвръщаемост.

„Това е чудесен пазар“, коментира Рос Гербер, главен изпълнителен директор на Gerber Kawasaki Wealth и Investment Management, който по-рано през тази година закупи конвертируеми акции на Tesla с падеж 2022 г. и заяви, че има интерес към закупуването на още акции.

Инвеститорите на Tesla изпитват сериозни съмнения от края на март за възможността на компанията да произведе седана Model 3. Негативно влияние оказа и наскорошната катастрофа, включваща електрически автомобил на компанията, използвал технологията на Tesla за автопилот.

„Компанията влага средства с такова високо темпо, че повишаването на капитала е почти неизбежно по време на следващото тримесечие“, твърди Хенри Пийбоди, съпортфолио мениджър на Eaton Vance Multisector Income Fund, който смята още, че Tesla би трябвало да използва конвертируеми акции, за да увеличи парите си в брой.

От Tesla не са открити за коментар по темата.

„Имайки предвид колко волатилна е цената на акциите, има много акционери, които биха заложили на конвертируеми акции“, коментира портфолио мениджър във фирма, която е част от десетте най-големи акционери на Tesla.Инвеститорът твърди още, че компанията, от която е част, е склонна да инвестира в подобен тип акции, но запазва анонимна самоличността си, тъй като не е получил разрешение да говори от името на компанията.

Ако акциите на Tesla запазят настоящите си ценови нива, инвеститорите като Сорос, които инвестират в конвертируеми акции, могат да възвърнат инвестициите си на падежната дата, което е изключително изгодна сделка, особено ако Сорос ги е купил, когато цената им бе ниска поради натиска, оказван върху Tesla.

Soros Fund Management LLC инвестира 35 млн. долара в конвертируеми акции на Tesla с падеж през март 2019 г., показва подаден до Комисията по фондовата борса и ценните книжа на САЩ документ. Говорителят на Сорос отказа да даде коментар по темата.

Ако акциите на Tesla надминат своята стойност на обмяна, Сорос може да размени своите акции в Tesla за повече от 97 000 обикновени акции в Tesla според договорните им отношения. Това би могло да бъде направено дори при по-изгодна размяна.

Хедж фондовете също имат интерес към конвертируемите акции, тъй като те биха могли да ги използват да увеличаване или смекчаване на рисковете при къси продажби на компанията, или да залагат срещу тях.

За разлика от тях, с т. нар. джънк облигации най-добрият сценарий за инвеститорите е пълна замяна. Акционерите са привлечени от по-голямата защита в случай, че състоянието на компанията се влоши.

Някои предпазливи инвеститори твърдят, че конвертируемите акции са по-добър избор от джънк облигациите, но не в голяма степен.

След като набра 1,8 млрд. долара при първата си подобна емисия на облигации през август 2017 г., цената от 12,6% спадна, което значи, че пазарът ще изисква по-висока премия при бъдещи облигации.

Томас Граф, финансов директор в подразделението за фиксирани приходи на Brown Advisory Inc, казва, че конвертируемите акции най-вероятно ще имат успех, въпреки че самият той не желае да участва в тях.