Пучдемон поиска диалог с Мадрид

Испания трябва да спазва демокрацията и международните договори, твърди каталунският лидер

15:01 | 7 април 2018
Обновен: 15:01 | 7 април 2018
Снимка: Dario Pignatelli/Bloomberg
Снимка: Dario Pignatelli/Bloomberg

Само един ден след пускането си от ареста в Ноймюнстер лидерът на каталунските сепаратисти Карлес Пучдемон призова за пореден път испанското правителство към политически диалог. По време на пресконференция в Берлин същевременно той изиска от централното правителство в Мадрид „зачитането на демокрацията“. По думите му в тясна връзка с това и напълно в съответствие на законите било и образоването на регионално правителство на Каталуния, предава Investor.bg.

В Берлин Пучдемон не само обяви, че подкрепя своя възможен наследник Жорди Санчес за регионален президент, но също, че възнамерява „да изпълни своя ангажимент за правителство при трудни обстоятелства“. На пресконференцията днес Пучдемон каза още, че възнамерява да остане в германската столица, докато се разглежда искането за екстрадицията му, като изпълнява всички препоръки на германския съд, който го освободи под гаранция от 75 000 евро. След като процесът приключи, Пучдемон планира да се върне в Белгия и да поднови дейностите си в изгнание.  

Плановете му за близкото бъдеще все още са отворени, призна лидерът на защитниците на независимостта в Каталуния. „Честно казано, още не знам как ще продължа", каза той. „Просто сега искам да се върна към нормален живот“. Той обаче изказва задоволство от временното си местопребиваване - Берлин „е един от най-интересните градове в Европа".

Припомняме, че в края на миналата година Каталуния се опита да обяви независимост след рефенендум, който предизвика мерки от страна на Мадрид. След това Пучдемон напусна Испания, а властите издадоха заповед за ареста му по обвинения за бунт и финансови злоупотреби. Той бе арестуван на 25 март в Шлезвиг-Холщайн заради издадена европейска заповед за арест на Испания. Сега Германия разглежда искането за екстрадирането му към Испания. За по-късните часове на съботния ден в провниция Шлезвиг-Холщайн се планира демонстрация на левичари срещу екстрадирането на Пучдемон. От вчера той е на свобода, след като бе платена парична гаранция от 75 000 евро за това.