Германската икономика минава на по-ниска предавка

Силен спад на германското производство отчита официалната статистика

19:08 | 6 април 2018
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германското индустриално производство отчита изненадващо силен спад през февруари, показват данни на статистическото бюро Destatis. Те са нов пореден сигнал за отслабването на добрия възходящ импулс на водещата европейска икономика през новата година, предава DPA.

Индустриалното производство в Германия се понижи през февруари с цели 1,6% спрямо предходния месец, когато отбеляза анемичен растеж от 0,1% (слаба възходяща ревизия от предишна оценка за понижение с 0,1%) и при средни очаквания на финансовите пазари за повишение с 0,3 на сто. Това представлява най-сериозен спад на германското производство от август 2015 г. насам и потвърждава, че най-силната европейска икономика е преминала на малко по-ниска предавка.

Промишленото производство (без да се вземат предвид енергийният сектор и строителството) се свива с 2,0%, докато производството на капиталови стоки (на средствата за производство) се понижава с цели 3,1%, което е знак, че германските предприятия изглеждат притеснени от нарастващата заплаха от протекционизъм, идваща най-вече от САЩ и президента Доналд Тръмп.

Производството на потребителски стоки се понижава през февруари с 1,5%, докато енергийното производство нараства с 4,0%, а в строителния сектор е отчетен спад от 2,2 на сто.

На годишна база растежът на индустриалното производство на Германия се забавя рязко до 2,6% (спрямо февруари 2017 г.) от 6,6% през януари и при очакванията на финансовите пазари за по-добър растеж от 4,4 на сто.