Генералният секретар на НАТО подкрепя използването на западни оръжия срещу цели в Русия

„Дойде време съюзниците да обмислят дали да не отменят някои от ограниченията, които са наложили върху оръжията, предоставени на Украйна“, заяви Йенс Столтенберг

16:42 | 25 май 2024
Обновен: 16:43 | 25 май 2024
Автор: Рос Красни
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Членовете на НАТО трябва да облекчат забраните си за използване на оръжия, които доставят на Украйна, за нанасяне на удари по военни цели в Русия, заяви генералният секретар на алианса в интервю за The Economist.

„Дойде време съюзниците да обмислят дали да не отменят някои от ограниченията, които са наложили върху оръжията, предоставени на Украйна“, заяви Йенс Столтенберг пред списанието.

В коментарите си Столтенберг не споменава конкретно нито един член на НАТО, но САЩ и Германия са сред страните, които не са склонни да разрешат оръжията им да поразяват цели на територията на Русия.

Ако на Украйна бъде отказано правото да удря руски военни цели, като боевете се водят в Харковска област, близо до руската граница, това ще затрудни защитата на страната, каза Столтенберг. Утвърждаването на това право на самозащита „трябва да включва възможността да се нанасят удари и по цели на руска територия, когато те са военни, легитимни цели“.

Президентът Володимир Зеленски настоява съюзниците да дадат разрешение за използване на оръжейни системи, предоставени на Украйна, за нанасяне на удари по цели на руска територия. „Не мисля, че трябва да има някакви забрани, защото не става въпрос за настъпление на украинската армия със западни оръжия на руска територия“, заяви Зеленски пред репортери по-рано този месец. „Става дума за отбрана.“

Коментарите на ръководителя на НАТО бяха широко цитирани в руските медии и предизвикаха остър отговор от страна на говорителката на външното министерство Мария Захарова. 

„Това е полезно да се знае за всички, които са поканени на предполагаемата „мирна конференция“ в Швейцария“, заяви Захарова в събота в канала си в Телеграм, визирайки планираната за средата на юни среща на върха, посветена на Украйна.