Мохамед бин Салман отлага пътуването до Япония поради здравето на краля

Япония и Саудитска Арабия усилено развиват сътрудничество в зелената енергия и новите технологии

13:33 | 20 май 2024
Автор: Кристин Бърк,Йошиаки Нохара
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман отложи планираното четиридневно пътуване до Япония поради опасения за здравето на краля, съобщи главният говорител на японското правителство Йошимаса Хаяши.

Пътуването, което трябваше да започне в понеделник, трябваше да бъде първото посещение на престолонаследника в Япония от 2019 г. насам. Хаяши заяви на редовен брифинг в Токио, че двете държави ще променят датата на посещението, без да посочи за кога.

По данни на японското правителство престолонаследникът, който на практика управлява кралството трябваше да се срещне с министър-председателя Фумио Кишида. Очакваше се Бин Салман да подпише споразумение за укрепване на веригите за доставка на течен водород с японски компании, съобщават японските медии.

Новината за отмяната дойде, след като Саудитската пресслужба съобщи, че бащата на принц Мохамед, крал Салман бин Абдулазиз, страда от възпаление на белия дроб и ще приема антибиотици в двореца Ал Салам в Джеда.

Мохамед бин Салман, който се занимава с повечето ежедневни дела в кралството, е следващият наследник на трона в страната.

Той планираше да посети Япония в края на 2022 г., но пътуването беше отменено малко преди да пристигне.

През последните години Япония и Саудитска Арабия укрепват връзките си. Кишида пътува до кралството през юли и обяви стартирането на инициатива за проекти за зелена енергия, включително водород и амоняк. Той също така призова престолонаследника да увеличи инвестициите в полупроводници и батерии.

Напоследък технологиите са нова област на сътрудничество, като фондът за богатство на Саудитска Арабия е сред най-големите акционери в гиганта в областта на игрите Nintendo Co. Новата инвестиционна компания на кралството, Alat, си партнира със SoftBank Group Corp. за изграждането на напълно автоматизиран производствен и инженерен център за създаване на промишлени роботи в Рияд.

През декември страните проведоха официални срещи на високо равнище, включително една между японския министър на търговията Кен Сайто и неговите колеги, за да постигнат напредък по споразумението "Saudi-Japan Vision 2030 ", което има за цел да стимулира инвестициите между страните.

Сътрудничеството е част от по-широката програма "Vision 2030" - плана на принц Мохамед за трансформиране на саудитската икономика чрез инвестиране на трилиони долари - от туризъм до електрически превозни средства и полупроводници.

Преди новината за влошеното здравословно състояние на краля, престолонаследникът се срещна със съветника по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан в неделя, за да обсъдят войната в Газа и "почти окончателния вариант" на проекта за стратегически споразумения между Саудитска Арабия и САЩ, съобщи SPA.

Двете страни са близо до исторически пакт, който ще предложи на кралството гаранции за сигурност и ще очертае възможен път към дипломатически връзки с Израел, съобщи Bloomberg.

Наскоро престолонаследникът се срещна и с регионални лидери, включително с йорданския крал Абдула II, в рамките на 33-тата среща на върха на арабските държави в Бахрейн.