Иранският президент е в неизвестност след катастрофа с хеликоптер в гъста мъгла

Въздушните издирвания с хеликоптери и дронове са невъзможни поради неблагоприятните метеорологични условия

20:44 | 19 май 2024
Обновен: 20:58 | 19 май 2024
Автор: Арсалан Шахла
Президентът на Иран Ебрахим Раиси. Снимка: Bloomberg
Президентът на Иран Ебрахим Раиси. Снимка: Bloomberg

Спасителни екипи се опитват да намерят иранския президент Ебрахим Раиси, след като хеликоптерът му се разби на връщане от посещение в северозападната част на страната.

В района има гъста мъгла, което затруднява издирвателните екипи, съобщиха държавните медии, без да посочват пряка причина за инцидента в неделя. Говорителят на правителството на Иран Али Бахадори Джахроми каза късно вечерта в X, че „няма нови актуализации“ и че страната се бори с „трудна и сложна ситуация“.

Установен е контакт с един пътник и един член на екипажа, които са били на хеликоптера, каза неназован ирански служител пред държавната телевизия към 21:00 часа българско време. Служителят каза, че е бил установен контакт няколко пъти.

Намирането на хеликоптера на президента „може да отнеме време“ поради трудните метеорологични условия, каза министърът на вътрешните работи Ахмад Вахиди по телевизията. Претърсването от въздуха е „невъзможно“, каза иранската телевизия след поне пет часа търсене на земята.

Раиси, ултраконсервативен духовник на около 60 години, който спечели президентските избори в Иран през 2021 г., се счита за фаворит за евентуален наследник на върховния лидер аятолах Али Хаменей, който е върховният авторитет на Ислямската република.

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей направи изявление след съобщенията, че Раиси е участвал в катастрофа с хеликоптер. Той казва, че нацията „трябва да се моли“ за здравето на Раиси, съобщава държавната телевизия IRIB. „Ако народът на Иран не се тревожи, няма да има смущения в работата на страната“, добавя той.

Инцидентът идва в момент на смут в Близкия изток заради войната в Газа между Израел и подкрепяната от Иран Хамас. Това доведе Иран и Израел до пълен конфликт и накара други подкрепяни от Техеран групи, включително хутите в Йемен и шиитските милиции в Ирак, да атакуват американски бази и търговски кораби в Червено море.

Въздушният конвой на Раиси се състоеше от три хеликоптера с високопоставени служители, включително външния министър Хосейн Амирабдолахян, съобщи полуофициалната новинарска агенция Tasnim. Смята се, че Амирабдолахян е бил на борда на хеликоптера на Раиси по това време.

САЩ следят отблизо съобщенията за инцидента, каза говорител на Държавния департамент без повече коментари.

Иранската телевизия излъчи на живо кадри от десетки линейки сред проливен дъжд и мъгла. Репортер, разположен близо до спасителните екипи, спомена предизвикателствата при достигането до мястото на катастрофата, като посочи непроходими пътища поради кал и отдалечения характер на района. Въздушните издирвания с хеликоптери и дронове са невъзможни поради неблагоприятните метеорологични условия, каза той.

Държавната телевизия излъчи кадри на живо от свещения храм на страната в североизточния град Машхад, родното място на Раиси, показвайки поклонници, които се молят за Раиси. Сред другите, за които се смята, че са на борда на хеликоптера на Раиси, са губернаторът на провинция Източен Азербайджан и представителят на върховния лидер в град Тебриз, казаха иранските медии.

И Раиси, и Амирабдолахян наблюдаваха възстановяването на дипломатическите отношения на Иран със Саудитска Арабия чрез сделка с посредничеството на Китай, обявена през март 2023 г. Но това беше време, когато имаше и застой в преговорите за съживяване на ядреното споразумение на Иран със световните сили и премахване на икономическите санкции.

По-рано в неделя Раиси се срещна с азербайджанския си колега Илхам Алиев, за да открият съвместно разработен язовир на границата между двете страни. Инцидентът е станал, докато Раиси се е връщал от иранската провинция Източен Азербайджан.

Възкачването на Раиси на президентския пост дойде след осем години под управлението на относително умерения Хасан Рухани, който беше в центъра на ядреното споразумение, от което бившият президент Доналд Тръмп оттегли САЩ през 2018 г.

Излизането на САЩ от сделката даде сила на хардлайнерите на Иран, които винаги са били критични към споразумението. Раиси беше санкциониран през 2019 г. от администрацията на Тръмп, която цитира ролята му в смъртоносните репресии десетилетие по-рано срещу протестиращи срещу измами на изборите.

По време на кампанията си за президентските избори той получи подкрепа от най-високите нива на религиозния и военен истаблишмънт на Иран и постави всички държавни институции и лостове на власт в Иран в ръцете на хардлайнери.

Първият вицепрезидент на Раиси е Мохамад Мохбер, който е представлявал Иран при много скорошни задгранични пътувания и който като много висши ирански служители е обект на санкции от страна на САЩ.