Корабният гигант CMA CGM вижда предстоящ спад в цените за превоз

Френската компания очаква свръхкапацитет в индустрията за морски превоз на товари

11:03 | 18 май 2024
Автор: Тара Пател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

CMA CGM SA, третата по големина контейнерна линия в света, очаква спад в океанските навла, тъй като доставките на нови кораби набират скорост, увеличавайки капацитета, който беше затегнат от отклоненията на корабите, за да се избегнат военните действия в Червено море.

Френската компания, контролирана от милиардера Родолф Сааде и семейството му, се върна на печалба през първото тримесечие от загуба през последните три месеца на 2023 г., според изявление в петък. CMA CGM каза, че обратът е бил предизвикан от конфликта в региона и по-доброто от очакваното търсене на карго превоз, но вероятно няма да продължи.

„Ситуацията в Червено море погълна почти всички нови мощности, които бяха пуснати на пазара през първото тримесечие“, каза главният финансов директор Рамон Фернандес. Той добави, че възходящият натиск върху цените на товарите поради конфликта и силното потребителско търсене на стоки „ще намалее през втората половина на годината“.

Цените на морския транспорт скочиха в началото на януари, след като корабите започнаха да поемат по много по-дълъг маршрут между Азия и Европа през Южна Африка, за да избегнат ракетни атаки и атаки с дронове на хутите в Червено море. По-дългото пътуване намали капацитета, който превозвачите постепенно изграждат с нови кораби, поръчани по време на безпрецедентен бум в сектора по време на пандемията.

„Ще дойде момент, когато обиколките около нос Добра надежда няма да са достатъчни, за да поемат този свръхкапацитет“, каза Фернандес, добавяйки, че се очаква глобалната флота да се разшири с до 10% тази година с допълинтелни около 7% по-късно. „Това ще доведе до свръхкапацитет в индустрията за морски превоз на товари.“

В петък базираната в Марсилия CMA CGM отчете печалба от 785 милиона долара за първото тримесечие в сравнение с 2,01 милиарда долара година по-рано и загуба от 93 милиона долара през последните три месеца на 2023 г.

Индустрията процъфтява през 2021 г. и 2022 г., когато скокът на търсенето по време на пандемията доведе до скок на цените на товарите и печалбите до рекордно високи нива. С неочакваната печалба CMA CGM и други поръчаха кораби, които сега влизат в експлоатация.

CMA CGM решава преминаването в зоната на конфликта в Червено море за всеки отделен случай с ескорт от френския флот и мисията на ЕС Aspides, каза Фернандес. Подкрепяните от Иран бунтовници хути, които твърдят, че атакуват само свързани с Израел товарни кораби, са причинили най-значителното отклоняване на търговията по море от десетилетия.

Вълна от нови кораби

CMA CGM следва съперника си A.P. Moller-Maersk A/S, втората по големина контейнерна линия, в прогнозата, че свръхкапацитетът ще надделее – което предполага по-ниски ставки – през втората половина.

Нарастващите печалби от пандемията напълниха хазната на Саадес и съперничещите си европейски корабни магнати като Джанлуиджи Апонте, основател на Mediterranean Shipping Co., и Клаус-Майкъл Кюне, който има дялове в логистични и корабни компании.

CMA CGM започна серия от покупки, за да диверсифицира в логистика, въздушно карго и медии. През последното тримесечие компанията сключи най-голямата си сделка до момента: покупката на логистичното подразделение на Bollore SE за корпоративна стойност от 5 милиарда евро. Очаква се това лято да завърши покупката на Altice Media, която притежава френския новинарски канал BFM TV, на обща стойност на предприятието от 1,55 милиарда евро.

Състоянието на семейство Сааде е 37,3 милиарда долара според индекса на милиардерите на Bloomberg.