Производството на високообогатен уран в Иран намалява за първи път

Нивото на високообогатен уран в Иран е спаднало с 5% от ноември

20:30 | 27 февруари 2024
Автор: Джонатан Тирон
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Иран намали запасите си от обогатен уран през последните три месеца, ход, който може да облекчи някои страхове от по-широк конфликт в Близкия изток, докато съюзниците на Техеран си разменят удари с американските сили.

Ядрени инспектори от надзорния орган на ООН казаха на дипломати в понеделник, че нивото на високообогатен уран в Иран е спаднало с 5% от ноември в сравнение с 5% увеличение през предходното тримесечие. Това все още означава, че Ислямската република притежава достатъчно техническо ноу-хау и материал, за да захрани няколко ядрени оръжия в рамките на седмици, ако реши да произведе оръжия.

„Публичните изявления, направени в Иран относно техническите му възможности за производство на ядрени оръжия, само засилват опасенията на генералния директор относно коректността и пълнотата на декларациите за гаранции на Иран“, написа генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Мариано Гроси в ограничен доклад, видян от Bloomberg.

МААЕ каза, че Иран е „смесил общо 31,8 килограма уран, обогатен до 60%“ с по-малко концентриран материал, за да постигне намалението, според отделен ограничен доклад. Това беше първият спад в запасите от високообогатен уран на Иран от 2021 г.

Последните данни на МААЕ биха могли да облекчат напрежението в Близкия изток, което нарасна в резултат на смъртоносното нахлуване на подкрепяните от Иран бойци на "Хамас" в Израел на 7 октомври. САЩ започнаха въздушни удари срещу иранските сили и милиции в Сирия и Ирак по-рано този месец като отмъщение за атака с дрон, която уби трима американски войници.

Докато Иран настоява, че не се стреми да произвежда ядрени оръжия, международното недоверие предизвика договорен компромис през 2015 г., който ограничи атомните дейности на страната в замяна на облекчаване на санкциите. Това споразумение се разпадна, след като тогавашният президент Доналд Тръмп оттегли САЩ от споразумението и отново наложи санкции. Опитите на администрацията на Джо Байдън да съживи сделката се провалиха.

Запасите на Иран от уран, обогатен до нива на чистота 60%, са намалели до 121,5 килограма от 128,3 килограма през ноември, заключиха инспекторите на МААЕ. Запасите от 20% обогатено гориво нараснаха до 712,2 килограма от 567,1 килограма.

Инспекторите на МААЕ съобщиха, че Иран продължава да спира разследването на уранови частици, открити в недекларирани обекти.

„Докато Иран не предостави технически достоверни обяснения“, инспекторите на МААЕ „няма да могат да потвърдят коректността и изчерпателността на декларациите на Иран“, каза Гроси на дипломати, които ще се съберат на 4 март във Виена, за да обсъдят атомната програма на Ислямската република.

Висшият ирански ядрен служител Мохамад Еслами миналата седмица покани Гроси в Техеран през май, за да „премахне недоразуменията и да разшири сътрудничеството“, каза той пред държавната информационна агенция на Ислямската република.