Мисията на Intuitive Machines изстреля акциите ѝ в Космоса

Акциите на малката космическа компания се повишиха с невероятните 60,6% до 10:30 ч. българско време в първия търговски ден след празничните почивни дни

19:30 | 21 февруари 2024
Автор: Антоанет Василева
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Акциите на Intuitive Machines, бивша космическа компания със специална цел за придобиване, която се търгуваше под цената на първоначалното си публично предлагане през по-голямата част от публичния си живот, се изстреляха към Луната тази сутрин – буквално.

Акциите на малката космическа компания се повишиха с невероятните 60,6% до 10:30 ч. българско време в първия търговски ден след празничните почивни дни, подкрепени от положителните доклади за напредъка на лунния модул от клас Nova-C. Целта е да се осъществи първото меко кацане на Америка на Луната от повече от 50 години насам - и първото в историята успешно кацане на Луната от частна компания.

Спускаемият апарат Nova-C на Intuitive Machines излетя в космоса с ракета Falcon 9 на SpaceX малко след полунощ в четвъртък. След това той определи курса си към Луната, започна да зарежда батериите си и установи връзка с центъра за управление на мисията на компанията в Хюстън. По последни данни 14-метровият космически кораб е на път да се приземи на Луната около 17:39 ч. българско време този четвъртък, 22 февруари.

Това не е толкова впечатляващо, колкото кацането на Луната с екипаж от епохата „Аполо“, но е добро начало. А за инвеститорите днес това изглежда повече от достатъчно, за да се разпали рали на акциите на Intuitive Machines.

Купуват ли се акциите на Intuitive Machines?

НАСА плаща на компанията 118 млн. долара за тази мисия. Intuitive Machines също така пренася някои полезни товари за търговски клиенти, което би трябвало да добави малко допълнителни приходи за опита за кацане. Тези плащания бяха достатъчни, за да превърнат акциите на Intuitive Machines в печеливши през миналата година, след като през 2022 г. бяха на загуба.

Но една мисия не прави добра акция. Ако Intuitive Machines успее да се приземи в четвъртък, компанията веднага ще се изстреля сред водещите малки космически стартъпи, които се борят както за слава, така и за договори от НАСА и други, които искат да транспортират полезен товар на Луната.

Това не променя факта, че анализаторите, анкетирани от S&P Global Market Intelligence, смятат, че Intuitive Machines ще бъде на червено тази година и ще продължи да губи пари в продължение на години, докато се подготвя за бъдещи мисии. Тази акция може и да е амбициозен проект, но също така крие и доста рискове.

Intuitive Machines поскъпна през последните сесии

Трябва ли да инвестирате 1000 долара в Intuitive Machines точно сега?

Преди да купите акции на Intuitive Machines, помислете за следното:

Екипът от анализатори на Motley Fool Stock Advisor току-що определи кои според тях са 10-те най-добри акции, които инвеститорите могат да купят сега... и Intuitive Machines не е сред тях. Десетте акции, които са включени в класацията, могат да донесат забележителна възвръщаемост през следващите години.