Ето кои са най-добрите и най-лошите железопътни гари в Европа през 2023 г.

Индексът на европейските железопътни гари за 2023 г. разглежда 50-те най-натоварени места в Европа и установява, че главните гари в Цюрих, Виена и Берлин предлагат най-добрите условия за пътниците

17:30 | 19 декември 2023
Автор: Feargus O'Sullivan
Снимка: Pexels.com
Снимка: Pexels.com

В немскоговорящите страни има както най-добрите, така и най-лошите железопътни гари в Европа.

Индексът на европейските железопътни гари за 2023 г. разглежда 50-те най-натоварени места в Европа и установява, че главните гари в Цюрих, Виена и Берлин предлагат най-добрите условия за пътниците на континента. Като се има предвид световната репутация на Германия и нейните съседи за отлични постижения в областта на железопътния транспорт, тези челни места може да не са изненада. По-надолу в списъка обаче има нещо по-неочаквано. От всички 50 оценени станции най-нископоставените шест са в Германия.

Най-добрите големи станции в Европа

Интернет е пълен със списъци на най-добрите и най-лошите със съмнителна стойност, но този си заслужава да бъде разгледан. Показателите, които Европейският индекс на железопътните гари използва за оценка на гарите, са задълбочени и обхващат работното време, възможностите за закупуване на билети и времето за чакане, както и връзките на гарата и броя на закъснелите услуги. Освен това се разглеждат достъпът за хора с ограничена подвижност, магазините, салоните и възможностите за хранене, качеството на предлаганата информация и достъпността до таксита и услуги за превоз на пътници, като за всяко от тях се присъждат максимум 123 точки. Струва си да се отбележат тенденциите, които се открояват в него - че най-добрите големи гари в Европа са предимно на север от Алпите и че гарите, в които са съсредоточени превози на дълги разстояния, обикновено предлагат много по-добри условия от тези, в които преобладават пътниците, пътуващи на къси разстояния.

Най-лошите големи гари в Европа

Макар че много любители на железопътния транспорт обичат европейските гари заради естетиката им от времето на парната епоха, индексът показва, че добрата архитектура не винаги съответства на доброто обслужване. Удивително голямата централна гара на Хелзинки е на 10-о място в класацията. Най-лошата гара, главната гара в Бремен, Германия, представлява сводест викториански дворец, украсен с възхитителни стенописи от 50-те години на миналия век.

Дизайнът може да играе важна роля, ако води до безпроблемно обслужване. Кръстовидната централна гара на Берлин, открита през 2006 г., е удоволствие за ползване, отчасти защото дизайнът ѝ я прави толкова достъпна, с вертикално разположени перони за междуградски и крайградски превози. Тази схема, в която са разположени множество магазини, дава възможност да преминете от градска към национална железница и да си вземете кафе по пътя само за пет минути.

Централна гара Берлин през май 2023 г. Фотограф: Криштиан Боци/ Bloomberg

Главната гара на Цюрих има подобно разположение. Терминалните линии свършват под стъкления покрив на гарата на партерно ниво, който се влива в необарокова зала, толкова величествена, че в нея се провеждат оперни представления. Междувременно дълбоко долу са прокарани тунелни линии, до които се стига през просторен търговски център, който предлага на пътниците всичко необходимо, без да ги задържа в капан, както често се случва с търговските обекти на летищата. С влаковете до 21 дестинации в Голям Цюрих, това е и център, откъдето можете да се качите на влак до дестинации като Амстердам или Будапеща.

Пътници на жп гара Лондон Бридж в Лондон през март 2023 г. Фотограф: Холи Адамс/ Bloomberg

В останалите случаи констатациите на индекса ще се харесат на повечето редовни ползватели на европейската железопътна система. Най-високата позиция в Обединеното кралство - Лондон Бридж, класиран на 16-о място - със сигурност е една от най-приятните британски гари след редизайна си през 2018 г., докато „Ню Стрийт“ в Бирмингам (най-лошата голяма британска гара на 43-о място) се отличава с ужас в градските легенди, което я прави британския аналог на нюйоркската гара „Пен“. Разглеждането на по-слабо представилите се като цяло летища разкрива ясна тенденция - те са предимно разрастващи се центрове за придвижване, а не международни връзки, поради което имат по-малко услуги и вероятно им е отделено по-малко внимание при проектирането и функционирането им.

Индексът прави възможна грешка в тази категория, като присъжда пет допълнителни точки на станции с пет или повече международни връзки. Това би могло да облагодетелства градове като Цюрих и Виена, където международните граници, намиращи се на по-малко от час път, правят неизбежни повече трансгранични връзки, като същевременно се санкционират крайградските гари (като трите берлински центъра, поставени на еднакво място под номер 46) за това, че не предоставят услуги, от които потребителите им не се нуждаят.

Дори и това не може да обясни плачевното представяне на централната гара в Бремен. Вероятно това се дължи на многобройните закъснения - 39% от всички влакове закъсняват с поне пет минути - ситуация, която може би се влошава от това, че много услуги започват от друго място и по този начин имат повече време да натрупат закъснения, преди да пристигнат на перона.

Това лошо представяне все пак показва една неприятна истина - в момента железопътните услуги в Германия се пукат по шевовете, а надеждността им се понижава, което дори американците биха отхвърлили. Изоставането в поддръжката на мрежата е толкова голямо, а закъсненията - толкова многобройни, че планирането на пътуване с влак през цялата страна може да изглежда като акт на вяра.