Прогнозите за растеж в Китай отново се сриват

Предвиждат се нови облекчения от страна на Китайската централна банка

11:04 | 30 август 2023
Автор: Синтия Ли
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Икономическите перспективи на Китай не показват признаци на подобрение, като анализаторите като цяло намаляват очакванията си за растежа, цените и търговията и предвиждат по-нататъшно облекчаване на паричната политика.

Според медианната оценка в последното проучване на Bloomberg икономистите вече виждат, че брутният вътрешен продукт ще се увеличи с 5,1% през 2023 г. спрямо предходната година. Това е спад от по-ранните очаквания за 5,2 % и доближава прогнозите до целта на правителството от около 5 % - число, което беше широко разглеждано като консервативно при определянето му през март. 

Понижението се дължи отчасти на по-ниските прогнози за растежа през третото тримесечие: сега икономистите смятат, че БВП ще нарасне с 4,4 % през периода юли-септември спрямо година по-рано, което е по-малко от по-ранните очаквания за 4,6 %. Очаква се растежът да се забави до 4,5 % през 2024 г., което е по-малко от предишната прогноза за разширяване с 4,8 %. 

China Growth
Икономисти намаляват прогнозите за Китай. Прогнозите се влошават, тъй като данните за втората по големина икономика дават предупредителни знаци

Инерцията на растежа се забавя "поради задълбочаващия се спад на инвестициите в жилищни имоти и заради неблагоприятните данни за износа", заяви Майк Галахър, директор на отдел "Изследвания" в Continuum Economics. Фирмата за проучвания смята, че БВП ще нарасне с 4,9% през тази година. 

Шансът Китай да преживее "твърдо приземяване" през тази година е до 30%, въпреки усилията на страната да стимулира икономиката с помощта на фискалната и паричната политика, добави Галахър. 

Песимизмът идва след като последните данни показаха, че икономическите перспективи пред Китай се влошават. Банковите заеми спаднаха до 14-годишно дъно миналия месец, а дефлацията се задълбочава и износът се свива. 

Слабите икономически данни стимулираха някои действия от страна на китайските служители. Този месец Китайската народна банка понижи лихвения процент по едногодишните си заеми с най-солидния размер от три години насам. Но дори и при това намаление на лихвения процент - второто за тази година - Пекин се въздържа от разгръщане на масирани стимули, прилагани при предишни спадове. 

Икономистите смятат, че през последните три месеца на годината Китайската народна банка ще намали този лихвен процент по кредитите, наречен средносрочно кредитно улеснение, с още 10 базисни пункта. 

China Growth
Прогнозите за тримесечния растеж на Китай се влошават. Икономистите намалиха прогнозите за периода до 2024 г. поради слабите данни

Те прогнозираха и намаление с 10 базисни пункта на основния лихвен процент по петгодишните заеми - основен лихвен процент, който определя размера на ипотечните кредити. Миналата седмица този процент неочаквано беше задържан, което отразява трудностите на правителството да балансира между необходимостта да се запази стабилността на банковата система и опитите да се повиши доверието. 

Икономистите запазиха и прогнозите си, че централната банка ще намали нормата на задължителните резерви, или размера на паричните средства, които кредиторите трябва да държат в резерв, с 25 базисни пункта през това тримесечие.

Очаквания за по-голяма подкрепа бяха разпространени и в китайските държавни медии. Според доклад на първа страница в China Securities Journal от вторник, който се позовава на анализатори, централната банка може да обмисли намаляване на RRR през четвъртото тримесечие, за да подобри ликвидността на финансовия пазар. 

Според доклада ликвидността на вътрешния паричен пазар напоследък се е затегнала най-вече поради нарастването на местните държавни облигации, въпреки намаляването на основния лихвен процент от страна на Китайската народна банка по-рано този месец. Не се изключва възможността за още едно понижение на лихвения процент, се посочва в доклада, като се цитира Уен Бин, главен икономист в Minsheng Bank.

Всички икономисти, анкетирани от Bloomberg, намалиха прогнозите си за основните показатели. Сега те предвиждат, че потребителските цени ще се повишат само с 0,7% през 2023 г., в сравнение с по-ранната прогноза за 0,9%. Индексът на потребителските цени се понижи през юли за първи път от февруари 2021 г. насам.

Други основни акценти от проучването: 
- БВП се очаква да се увеличи с 1% през периода юли-септември спрямо предходното тримесечие, което е спад спрямо прогнозата за ръст от 1,2% в предишното проучване;
- Производствените цени в Китай се очаква да се свият с 3 % за цялата година, в сравнение с прогнозата от предходното проучване за спад от 2,7 %;
- Износът вероятно ще намалее с 3% през 2023 г. в сравнение с прогнозата за спад от 2,3% в предходното проучване;
- Вносът се очаква да намалее с 5,6 % през тази година в сравнение с прогнозирания спад от 2,8 % в предходното проучване.