Правителството на Румъния фиксира цените на тока и природния газ за една година напред

Кабинетът в Букурещ прие извънредно постановление за облекчаване на високите цени на електроенергията и природния газ за битовите потребители и фирмите

16:15 | 19 март 2022
Автор: Зорница Крушарска
снимка: Bloomberg TV Bulgaria
снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Правителството на Румъния одобри извънредно постановление за облекчаване на високите цени на електроенергията и природния газ за битовите потребители и фирмите.  

Във Faсebook страницата си министърът на икономиката Вирджил Попеску написа, че мерките ще бъдат приложени към крайните клиенти на пазара на електроенергия и природен газ в периода от 1 април 2022 г. до 31 март 2023 г.

 "От новите мерки за електроенергия се възползват 8 милиона домакинства, а за природен газ - всички свързани домакинства, независимо от потреблението", посочи Попеску.

Мерките прдвиждат за битовите потребители, консумиращи до 100 kW месечно, цената да бъде 0,68 леи с ДДС - мярка, от която ще се възползват около 3,5 милиона домакинства.

За тези, които потребяват между 100 и 300 kW, цената ще бъде 0,80 леи, а от тази мярка ще се възползват около 4,5 милиона домакинства.

За небитовите потребители цената ще бъде около 1 лея на киловат, като тук става дума за малки и средни предприятия, както и за предприятия от хранително-вкусовата промишленост. Схема за държавна помощ ще се прилага и за потребители с висока енергийна интензивност.

Що се отнася до цената на природния газ, за битовите потребители цената ще бъде максимум 0,31 леи на kW, а за небитовите потребители цената ще бъде до 0,37 леи на kW.

„Тези мерки ще намалят натиска от високите цени на енергията и ще стабилизират румънската икономика. Правителството е заедно с гражданите и бизнеса в подкрепа на работните места и икономическата стабилност”, каза премиерът Николае Чука.

Чука също така потвърди, че Румъния е добре снабдена с хранителни продукти.

 "В постоянен контакт съм с министъра на земеделието и с румънските производители на храни, с представители на големите търговски вериги. Румъния е добре снабдена, нашите запаси осигуряват всички стоки, от които се нуждаем. Нашите фермери и производители имат пълната подкрепа на правителството в подготовката си за тази селскостопанска година", заяви министър-председателят.

По днешния курс на БНБ една румънска лея се разменя за 0,40 лева.