Сривът на криптовалутите изтри повече от 1 трилион долара пазарна стойност

За биткойн напоследък имаше само една константа: спад след спад след спад

15:02 | 22 януари 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Тъй като Федералният резерв възнамерява да оттегли стимулите от пазара, по-рисковите активи по света пострадаха. Биткойн, най-големият дигитален актив, загуби повече от 12% в петък и падна под $36 000 до най-ниското си ниво от юли. От своя пик през ноември той е загубил над 45% от стойността си. Други цифрови валути - етер и meme валути - пострадаха също толкова, ако не и повече.

Спадът на биткойн след онзи ноемврийски връх унищожи повече от 600 милиарда долара пазарна стойност и над 1 трилион долара бяха загубени от съвкупния крипто пазар. Въпреки че е имало много по-голям процент намаления както за биткойн, така и за общия пазар, това е вторият най-голям спад в доларово изражение и за двата, според Bespoke Investment Group.

„Това дава представа за мащаба на унищожаване на стойността, който процентните спадове могат да маскират“, пишат анализатори на Bespoke в бележка. 

„Крипто, разбира се, е уязвимо към тези видове разпродажби, като се има предвид естествено по-високата му волатилност в исторически план, но като се има предвид колко големи са станали пазарните капитализации, струва да се мисли за волатилността както в необработено изражение в долари, така и в процентно изражение."

С намеренията на Фед, които разтърсват както криптовалутите, така и акциите, в пространството на дигиталните активи се появи доминираща тема: криптовалутите се държат почти по същия начин като акциите.

биткойн 1

„Крипто реагира на същия вид динамика, която натежава върху рисковите активи в световен мащаб“, каза Стефан Уелет, главен изпълнителен директор и съосновател на институционалната крипто-платформа FRNT Financial. 

„За съжаление за някои от зрелите проекти като BTC, има толкова много кръстосана корелация в класа на крипто активи, че е почти сигурно, че попадат, поне временно, в по-широко свиване на оценката на алт-койни."

Крипто-ориентираните акции също паднаха в петък, като Coinbase Global Inc. в един момент загуби близо 16% и падна до най-ниското си ниво от публичния си дебют през пролетта на 2021 г., показват данните на Bloomberg. 


MicroStrategy Inc. падна с 18%, докато Комисията за ценни книжа и борси заяви, че компанията не може да премахва дивите колебания на биткойн от неофициалните счетоводни мерки, които рекламира на инвеститорите. Купчината биткойни на корпоративната софтуерна компания ефективно направи нейните акции прокси за цифровия актив.

Междувременно администрацията на Байдън се готви да пусне първоначална правителствена стратегия за цифрови активи още следващия месец и да възложи на федералните агенции да оценят рисковете и възможностите, които те представляват, според хора, запознати с въпроса.

биткойн 2

Корелацията между биткойн и ARK Innovation ETF на Кати Ууд е около 60% от началото на годината, срещу около 14% за цената на златото, според Кейти Стоктън, основател и управляващ партньор на Fairlead Strategies, изследователска фирма, фокусирана върху техническия анализ. 

„Това ни напомня да категоризираме биткойните и алткойните като рискови активи, а не като сигурни убежища“, каза тя.

Междувременно над 239 000 търговци са затворили позициите си през последните 24 часа, като ликвидациите са на обща стойност около 874 милиона долара, според данни от Coinglass, платформа за търговия и информация за фючърси на криптовалути.

Въпреки че ликвидациите нараснаха, цифрите са относително заглушени в сравнение с предишните спадове, според Ноел Ачесън, ръководител на пазарните прогнози в Genesis Global Trading. Ачесън посочва, че едноседмичното изкривяване на биткойн, което сравнява цената на мечите опции с бичи, е нараснало до почти 15% в сряда в сравнение със средно около 6% през последните седем дни.

„Това бележи скок в мечите настроения, в съответствие с общите пазарни сътресения предвид текущата макронесигурност“, каза тя.

Кара Мърфи, главен инвестиционен директор в Kestra Investment Management, каза, че криптовалутите имат свой собствен живот, но че скорошният спад е рационален.

„Има логика, тъй като хората започват малко да се предпазват, да търсят нещо, което е малко по-солидно, те ще се отдалечат от крипто“, каза тя. „Докато хората стават все по-неблагосклонни към риска, крипто ще страда.“