Виетнам нахлува в САЩ с електромобили

Какви са стратегическите причини, за да се заобикаля Китай

18:30 | 28 декември 2021
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

VinFast, новата автомобилна марка на виетнамския конгломерат Vingroup, представи два нови модела електрически превозни средства (EV) - VF e35 и e36 - на автомобилното изложение в Лос Анджелис през ноември. Защо виетнамският производител на електрически автомобили VinFast стартира в САЩ и заобикаля Китай? Пускайки своите електрически автомобили на силно конкурентния пазар на САЩ, виетнамският производител на автомобили VinFast се надява да се наложи като световна марка, обяснява д-р Иван В. Смол от университета на Кънектикът, САЩ, за Аutoevolution.com..

"Инвестицията в американския пазар демонстрира ангажимента на компанията да постигне успех чрез разрастване на глобалното си присъствие".

Вместо да се фокусира върху достъпа до съседния Китай, най-големия автомобилен пазар в света, Vingroup се насочи към втория по големина, но "оригинален" световен автомобилен пазар - САЩ, за да установи международна разпознаваемост на марката.

Това се случва въпреки въвеждането на Регионалното всеобхватно икономическо партньорство (RCEP), което ще улесни по-големите потоци от стоки и връзките по веригата за доставки в Азиатско-тихоокеанския регион.

Вероятно има редица преплитащи се стратегически причини за заобикалянето на Китай.

Сред тях са продължаващото политическо напрежение между Виетнам и Китай, историческите усложнения за чуждестранните автомобилни компании, зависещи от китайски партньори в съвместни предприятия, както и чувствителността на китайското правителство към конкуренцията на "зелените" превозни средства - ключов сектор за индустриално развитие, който получи стратегическа подкрепа от Пекин.

VinFast

Въпреки че китайският пазар е привидно наситен с конкуриращи се световни и местни марки, което прави навлизането на пазара по-трудно, същото може да се каже и за Съединените щати.

Мъките на стартиращите компании в автомобилния свят

Мнозина много по-големи компании - от Peugeot до Isuzu - са навлизали и впоследствие са напускали автомобилния пазар в САЩ.

На стартиращите предприятия често им е още по-трудно. На въпрос за заплахата от нови автомобилни компании като VinFast, ръководител на BMW по време на корпоративна конференция се изказа пренебрежително.

Според него те просто нямат разпознаваемост на името или история. На какво се дължи тогава целенасочената инвестиция на този виетнамски конгломерат и новак в автомобилното производство в осигуряването на успешно навлизане на американския пазар?

Изпълнителният директор на VinFast Global Майкъл Лошелер обяснява причините за това: "Ако искате да станете световна марка, трябва да дойдете в САЩ"

Всъщност високите технологични стандарти и изисквания за безопасност на автомобилите в САЩ означават, че VinFast се надява успешното навлизане на продукта там да изгради доверие в марката, което ще доведе до продажби и признание в други части на света.

VinFast3

Освен това VinFast обмисля да открие производствен завод в САЩ и да пусне акциите си на Нюйоркската фондова борса.

Фокусирайки се върху продажбите на електрически превозни средства в Америка, VinFast вижда възможност да навлезе в един преходен пазар, където лидерите в индустрията вече не са непременно утвърдени производители на оригинално оборудване.

VinFast по-скоро вижда конкуренция с нови компании като вече широко признатата Tesla Motors, както и с много други като Rivian, които разчитат, че могат да привлекат нови клиенти въз основа на експериментални иновации и конкурентни цени.

Новите технологии често привличат по-млади купувачи, готови да изпробват все още неутвърдени марки.

Калифорнийски мечти

Понастоящем VinFast насочва усилията си към Калифорния - центъра на света на технологичните изследвания и разработки. Автомобилите, представени в Лос Анджелис през ноември, бяха електрически модели, проектирани от Pininfarina, с атрактивен, но същевременно сдържан и спокоен стил.

VinFast2

В Калифорния се намират много от автомобилните културни центрове и дизайнерски студия, а този щат обикновено се разглежда като определящ тенденциите в стиловете, които в крайна сметка си проправят път към останалата част на страната и света.

Град Лос Анджелис предложи на VinFast щатски данъчен кредит, за да открие централата си там. Стратегиите за продажби на VinFast ще бъдат съсредоточени онлайн, следвайки пътя на други производители на електрически автомобили, които трябваше да оспорват щатските закони за франчайз на автомобилните дилъри.

Един фактор, за който VinFast не е мислил непременно при дебюта си в Лос Анджелис, но който може да допринесе по един може би малък, но все пак интересен начин за ранната реклама и възприемане, е дали продуктите му ще привлекат вниманието на значителното азиатско-американско население на Калифорния.

Съставлявайки 16 % от населението на щата, включително най-голямата концентрация на виетнамци извън Виетнам, азиатските американци като цяло са по-добре ориентирани в модните тенденции, отколкото други етнически групи, и предпочитат азиатски марки автомобили.

В допълнение към технологичните тенденции, американците от азиатски произход са по-склонни да търсят екологично чисти продукти.

Разумна ли е голямата авантюра

Подобно развитие на събитията на свой ред оформя глобалните стратегии на доминиращите играчи на китайския пазар, като General Motors, които сега планират да пуснат изцяло електрически модели до 2035 г. и в САЩ, въпреки че търсенето на екологични транспортни технологии в САЩ е слабо.

Междувременно VinFast се появява по улиците на Виетнам. Нейният най-продаван автомобил в страната е малък икономичен хечбек, наречен Fadil.

Той не е нито електрически, нито луксозен автомобил, съвсем различен от най-модерния имидж, който Vingroup популяризира в чужбина чрез последното си предложение в Америка. Изграждането на нова идентичност на марката е рисковано начинание.

Ако бъде внимателен, VinFast може скоро да влезе в речника на новите модни марки, които привличат вниманието на младите глобални купувачи и заобикалят традиционните автомобилни гиганти като GM, Toyota и Volkswagen.

Голямата авантюра с изграждането на марка за бъдещето изглежда разумна стратегия за стартираща автомобилна компания, която няма корени в миналото, на които да разчита. Това, че не е обвързана с такива корени, може би ще се превърне в едно от най-големите предимства на VinFast.

Д-р Иван В. Смол е доцент по антропология и международни изследвания в Централния държавен университет на Кънектикът, САЩ, Старши научен сътрудник в Програмата за изследване на Виетнам в Института "Юсоф Ишак" към Международната асоциация за изследване на околната среда (ISEAS).