Путин предупреди НАТО за военен отговор, докато САЩ търсят диалог с Кремъл

Изказването на Путин идва, след като Русия поиска миналата седмица НАТО да изтегли силите си на позициите, които заемаше през 1997 г.

18:30 | 21 декември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Президентът Владимир Путин заплаши с военен отговор като противодействие на разширяването на НАТО към руските граници, но каза, че се надява на дипломатическо решение на нарастващото напрежение, докато САЩ заявиха, че са готови да обсъдят неговите искания за сигурност.

САЩ и техните съюзници „трябва да разберат, че няма къде да се оттеглим повече“ и Русия не може да им позволи да разположат ракети в Украйна, които биха били на няколко минути удар от Москва, каза Путин пред висши офицери във вторник в руското министерство на отбраната. 

Русия ще „предприеме адекватни военно-технически мерки за реакция и ще реагира остро на неприятелски стъпки“, каза той.

Изказването на Путин идва, след като Русия поиска миналата седмица НАТО да изтегли силите си на позициите, които заемаше през 1997 г., преди алиансът да се разшири, за да включи бивши съветски сателитни държави в Източна Европа, като част от предложените нови договори за сигурност.

САЩ са готови да започнат преговори по тези предложения следващия месец, въпреки че някои части от тях са „неприемливи“, каза пред репортери помощник-държавният секретар на САЩ Карън Донфрид във вторник. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че алиансът иска „смислен диалог“ с Москва и планира да свика заседание на Съвета НАТО-Русия възможно най-скоро през новата година.

САЩ и Европа обвиняват Русия в масово струпване на войски близо до Украйна в подготовка за евентуална инвазия още следващия месец - нещо, което Русия отрича. САЩ и техните съюзници работят върху планове за налагане на нови болезнени санкции на Русия, ако тя нахлуе в Украйна. Западът също така обеща да увеличи доставките на оръжие за Киев в случай на руско нахлуване, въпреки че НАТО не е обявил планове за разполагане на ракети в Украйна, която не е член на алианса.

„Диалогът с Русия трябва да се основава на основните принципи на европейската сигурност и да отговори на опасенията на НАТО относно действията на Русия“, каза Столтенберг пред репортери в Брюксел. „И това трябва да се осъществи в консултации с европейските партньори на НАТО, включително с Украйна.

НАТО казва, че е отбранителен орган и разполагането на сили в страните-членки е в отговор на заплахи от Русия. Въпреки че алиансът заяви, че вратата е отворена за Украйна за евентуално членство, има малък шанс това да се случи скоро.

Въпреки заплахата от военен отговор, Путин каза, че предложените от Русия договори за сигурност не са ултиматум. „Въоръженият конфликт и кръвопролитията абсолютно не са наш избор“, каза той. „Искаме да разрешим въпроса с политически и дипломатически средства."

Но ако в Украйна се появят ракети на САЩ и НАТО, „времето за полет до Москва ще бъде намалено до 7-10 минути, а ако бъдат разположени хиперзвукови оръжия – до 5 минути“, каза Путин. "Това е сериозно предизвикателство за нас, предизвикателство за нашата сигурност."

Русия вижда потенциални рискове за своята територия и Крим, ако САЩ поставят хиперзвукови ракети в Украйна, след което позволят на "екстремисти" там да извършват атаки, каза Путин. „Мислят ли, че не виждаме тези заплахи?“

Русия се надява на „конструктивни и съществени разговори с видими резултати през определен период от време“ за своите предложения за сигурност, каза Путин, предупреждавайки, че има и риск Вашингтон да се опита да забави преговорите.

Москва не може да се довери на гаранции за сигурност, предлагани от САЩ, защото Вашингтон лесно се отклонява от ангажиментите си, каза президентът. И все пак „ясно заявените“ писмени гаранции са по-добри от устните, каза той.