Шефът на НАТО може да поеме централната банка на Норвегия

Столтенберг, икономист по образование, беше норвежки министър-председател от 2000-2001 г. и от 2005-2013 г.

12:18 | 14 декември 2021
Обновен: 14:53 | 14 декември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е сред кандидатите, които искат да станат следващия управител на централната банка на Норвегия, съобщи финансовото министерство на страната във вторник.

"Министерството на финансите се свърза с мен през ноември и ме попита дали бих обмислил да кандидатствам за позицията. Направих това сега и това е работа, за която съм много мотивиран", каза Столтенберг пред информационна агенция NTB.

Докато позицията е отворена от 1 март, Столтенберг първо трябва да изкара мандата си в НАТО, който продължава до края на септември 2022 г., каза той.

Столтенберг, икономист по образование, беше норвежки министър-председател от 2000-2001 г. и от 2005-2013 г., преди да стане шеф на НАТО през следващата година. Освен това е изпълнявал длъжността министър на финансите, наред с други държавни постове.

Заместник-управителят на Norges Bank Ида Уолден Бахе, смятана от много икономисти като водещ претендент, също беше посочена сред 22-мата мъже и жени, които се борят за позицията.

Успешният кандидат ще отговаря за определянето на лихвените проценти, както и за надзора на мощния суверенен фонд на Норвегия, най-големият в света с активи от 1,4 трилиона долара.

Базираната в Осло банка има една от най-строгите политики сред развитите нации, след като през септември започна цикъл на затягане. Тъй като богатата на петрол икономика вече е над нивата преди пандемията, се очаква този месец банката отново да повиши лихвените разходи за заеми, въпреки че мерките за спиране на варианта Омикрон повишиха шансовете за отлагане на повишението.