Петролът надмина $70 заради признаци, че страховете от омикрон са прекалени

Фючърсите в Ню Йорк затвориха с почти 5% по-високи в понеделник

09:48 | 7 декември 2021
Обновен: 09:49 | 7 декември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Петролът поскъпна заради оптимизма, че вариантът на коронавируса омикрон може да не е толкова лош, колкото се очакваше, облекчавайки безпокойството относно перспективите за търсене.

Фючърсите в Ню Йорк се покачиха над $70, след като затвориха с почти 5% по-високи в понеделник. Първоначалните данни показват, че скокът в случаите на омикрон не е затрупал болниците досега, но някои нации все още прилагат ограничения за пътуване, които се очаква да намалят търсенето на самолетно гориво.

Междувременно компаниите подадоха оферти в понеделник за суров петрол, който трябва да бъде освободен от стратегическия резерв на САЩ.

В Китай вносът на петрол нарасна до тримесечен връх през ноември, след като на рафинериите бяха разпределени нови квоти, според правителствените данни. Общият износ също достигна рекорд, тъй като външното търсене нарасна преди празниците в края на годината.

цени петрол

Петролът възстановява загубите, след като се понижи през последните шест седмици, отчасти поради появата на новия вариант на коронавирус и признаци, че основните потребители ще използват спешни запаси от суров петрол, за да укротят растящите цени.

Ходът на Саудитска Арабия в неделя да увеличи цената на своя суров петрол за януари даде на пазара увереност, че перспективите за търсене ще останат стабилни.

„Вероятно цената ще се повиши бавно, ако оптимизмът бъде поддържан, но ще бъде белязана от много волатилност“, каза Вандана Хари, основател на Vanda Insights. „Настроенията ще останат силно податливи дори на намеци за разрушителната сила на омикрон.“

Освобождаването на суров петрол от стратегическия петролен резерв е част от усилията на администрацията на Байдън да се справи с нарастващите цени на бензина. Въпреки че печелившите оферти за първите 32 милиона барела няма да бъдат обявени до 14 декември, поне две международни петролни рафинерии са проявили интерес, казаха запознати.

Омикрон накара Франция да затвори нощните клубове за четири седмици, докато Ню Йорк призова за мандат за ваксина в частния сектор, а Хонконг наложи карантинни изисквания на повече страни.

Energy Aspects намали прогнозите си за търсенето на гориво за реактивни двигатели и петрол след ограничаването на въздушния транспорт.