Пекин обвини ЕС в дискриминационни мерки, които застрашават търговията

След сключването на инвестиционното споразумение през декември миналата година Брюксел го замрази тази година, след като Пекин наложи санкции на няколко членове на Европейския парламент.

17:50 | 15 ноември 2021
Обновен: 20:35 | 15 ноември 2021
Автор: Михаил Митев

Пекин обвини ЕС в това, че рискува да нанесе щети в световните вериги за доставки, като създава регулаторни и търговски пречки пред чуждестранните предприятия, като предупреждава, че "дискриминационните" практики може да възпрепятстват глобалното им възстановяване след пандемия от коронавируса. Това пишат Сам Флеминг и Анди Баундс от Financial Times.

Китайският посланик в ЕС каза, че стремежът на Европейската комисия да изостри своя търговски инструментариум е възприето от някои бизнеси като предвещаване на "по-ориентирани към вътрешен мир и едностранни мерки" и създаване на "нови търговски бариери". „Действията, предприети от ЕС, също ще имат глобални последици и такива мерки могат да създадат допълнителен стрес за световната верига за доставки и индустрия“, казва Джан Мин в интервю за Financial Times.

Посланикът също така критикува неотдавнашното спорaзумение между ЕС и САЩ за митата на стомана и алуминий, която има за цел да ограничи вноса от производители на въглеродни емисии, включително Китай, като заявява, че това ще "изостри напрежението" в индустриалните доставки и ще увеличи инфлационния натиск. ЕС се ангажира с това, което, по мнението на някои държави-членки, е отдавна назряло усилие за укрепване на тяхната икономическа независимост и  да реагира на нелоялни търговски и инвестиционни практики, инициирани от Пекин, като преференциално третиране на държавни предприятия и принудителен трансфер на технологии. Сред разширяващия се списък от инструменти на ЕС са инструментът за борба със субсидиите, засилената търговска защита и предложеният механизъм за надлежна проверка, насочен към идентифициране на нарушения на трудовите и екологичните норми във веригите за доставки.

ЕС също така инициира нов съвет за търговия и технологии през септември в опит да задълбочи сътрудничеството със САЩ в напреднали сектори като полупроводници и зелени технологии. Джан обяви, че настоящият натиск на ЕС за стратегическа автономия е „в съответствие“ със статута на Съюза като световна сила и заяви, че Пекин подкрепя инициативата. Но чуждестранните предприятия твърдят, че редица политики на ЕС биха могли да имат нежелани странични ефекти, казва той. „Те не могат да помогнат за стабилността на глобалната верига за доставки и производствената верига след пандемията, както и за възстановяването на световната икономика като цяло“, добави той.

Той призова ЕС да се придържа към правилата на Световната търговска организация, като твърди, че едностранните мерки ще доведат до изкривяване на инвестициите в Европа и повишаване на цените. "Такива стъпки се отклоняват от първоначалните цели на търговската и икономическата политика и също са изкривяване на пазарните принципи", казва Джан.

Според някои компании той казва, че има все по-голям брой специално разработени инструменти, насочени към други страни и техния бизнес. Тези инструменти са дискриминационни и също така са нарушение на пазарния принцип на безпристрастност и справедливост. ЕС е разделен по въпроса колко силно трябва да се противопостави на агресивния модел на държавен капитализъм на Китайската комунистическа партия, тъй като се стреми да се позиционира между САЩ и Китай.

След сключването на инвестиционното споразумение през декември миналата година Брюксел го замрази тази година, след като Пекин наложи санкции на няколко членове на Европейския парламент. Това последва санкциите на ЕС в отговор на третирането на мюсюлманските уйгури в Синдзян. Джан заяви, че Китай е готов да изпълни инвестиционно споразумение, като обвини Европа, че е пречка за ратификацията. ЕС не трябва да позволява с "политическа манипулация" да се намесва, казва той. "Ние сме готови да си сътрудничим с партньорите от европейската страна, за да проучим възможните подходи за постигане на ратификация на споразумението”.

През последните месеци НАТО също втвърди реториката си по отношение на Китай, описвайки страната като „системно предизвикателство“. Неговият генерален секретар Йенс Столтенберг заяви, че противодействието на заплахите за сигурността от Китай ще бъде важна част от бъдещата обосновка на западния алианс. Джан казва, че Китай се надява, че НАТО ще остане в рамките на традиционните си функции и географски параметри, добавяйки: "Не пресичайте границата с Китай като оправдание”.

Това, за което международната общност трябва да се тревожи, продължи той, е пактът за отбрана на Aukus  между САЩ, Австралия и Великобритания. "Това може да засили рисковете от разпространение на ядрени оръжия и може да доведе до нова надпревара във въоръжаването. Това не е от полза за глобалния и регионалния мир и стабилност".

Запитан за анализа на САЩ, който предполага, че Китай се стреми да увеличи ядрения си арсенал четири пъти, Джан посочва огромния размер на американските запаси, заявявайки, че те са 20 пъти по-големи. Отхвърля съобщенията за китайски тестове за свръхзвукови оръжия, способни на ядрени оръжия, заявявайки, че са проведени тестове за тестване на космически кораби за многократна употреба. "Няма да инвестираме ресурси в ненужна надпревара във въоръжаването", допълва още той.