FIFA ще получи над 200 милиона долара обезщетение от разследването за корупция

Парите са иззети от банковите сметки на бивши служители, които са участвали в схемите

08:22 | 25 август 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

FIFA, управляващият орган на световния футбол, ще получи 201 млн. долара обезщетение за загубите, претърпени от глобалните схеми за корупция във футбола, съобщи Министерството на правосъдието на САЩ (DOJ) във вторник.

Парите са иззети от банковите сметки на бивши служители, които са участвали в схемите, и след това са подведени под отговорност след разследване на години на корупция в световния футбол.

Откакто Министерството на правосъдието разкри корупционното разследване през 2015 г., над 50 лица получиха обвинения. Двадесет и седем души и четири юридически лица се признаха за виновни, а двама души бяха осъдени.

„Днешното съобщение потвърждава, че парите, откраднати от корумпирани футболни служители и ръководители на спортния маркетинг чрез измама и алчност, ще бъдат върнати там, където им е мястото, и ще бъдат използвани за облагодетелстване на спорта“, заяви временно изпълняващият длъжността прокурор на САЩ за Източния окръг на Ню Йорк.

„От самото начало това разследване и съдебно преследване бяха съсредоточени върху изправянето на нарушителите пред правосъдието и възстановяването на неправомерно спечелените за тези, които работят в полза на красивата игра.“

Министерството на правосъдието заяви, че 32,3 милиона долара конфискувани средства са одобрени за първоначално разпределение между FIFA, CONCACAF -  конфедерацията, отговорна за футбола в Северна и Централна Америка, CONMEBOL - която представляваа футбол в Южна Америка, и различни национални футболни федерации.

Средствата ще отидат в нов Световен фонд за футбола, за да подпомогнат финансирането на проекти, свързани с футбола по целия свят.

„Щастлив съм да видя, че парите, които бяха незаконно изтеглени от футбола, сега се връщат да се използват за правилните им цели, както е трябвало на първо място“, заяви президентът на FIFA Джани Инфантино в изявление

"Бих искал да благодаря на властите на САЩ за доверието, оказано на FIFA, и ние ще се погрижим тези средства да се използват правилно и да донесат осезаеми ползи за хората, които наистина се нуждаят от това."

Криминална дейност

Много от подсъдимите са осъдени да предадат активи, придобити чрез престъпна дейност.

Съгласно законодателството на САЩ DOJ има правомощия да разпределя приходите от конфискувани активи на жертви на престъпления, включително на футболни организации, които са били измамени.

Рейналдо Васкес, бившият президент на футболната федерация на Ел Салвадор, се призна за виновен в понеделник по обвинение в рекет, произтичащо от разследване за корупция, свързано с плащане на подкупи за провеждане и излъчване на мачове.

„Подкупите имат начин да се разпространяват като болест чрез корумпирани групи; чистата и проста алчност поддържа този процес“, каза помощник-главният директор Майкъл Дж. Дрискол от офиса на ФБР в Ню Йорк.

„Изглежда, че нито един служител в това разследване не се интересува от щетите, нанесени на спорт, който милиони по целия свят почитат. Парите сега ще помогнат на хората в неравностойно положение, които се нуждаят от тях, а не на богатите ръководители, които просто са искали да забогатеят."

Скандалът от 2015 г., най-големият в историята на спорта, включваше сговор между служители от ръководните органи и ръководители на спортния маркетинг, с извършени измами, подкуп, рекет и пране на пари.

Това доведе до края на 17-годишното управление на Сеп Блатер като президент на управителния орган и избора на Джани Инфантино за негов наследник през февруари 2016 г.