CVC ще купи 10% дял в испанската Ла Лига

Испанската лига се надява да постигне или надхвърли бизнеса на английската Висша лига

10:20 | 4 август 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Висшата футболна лига на Испания Ла Лига, е постигнала принципно споразумение да продаде 10% от бизнеса си на частната компания CVC Capital Partners за 2,7 милиарда евро (3,21 милиарда долара), за да подпомогне финансирането на дългосрочните си планове за растеж, предаде „Ройтерс“.

Сделката оценява Ла Лига на около 24,2 милиарда евро и, ако бъде одобрена, ще финансира структурни подобрения, като същевременно компенсира някои от непосредствените последици от COVID-19, се казва в изявление на лигата.

„Това споразумение има за цел да подпомогне трансформацията, в която се намира света на развлеченията, и да увеличи максимално всички възможности за растеж на клубовете.“

Около 90% от събраните средства ще бъдат насочени директно към клубовете, които трябва да ги използват за финансиране на инвестиционни програми, договорени с Ла Лига.

С тласъка от инвестицията испанската лига се надява да постигне или надхвърли бизнеса на английската Висша лига през следващите шест до седем години, добави източник, близък до Ла Лига.

Продажбата на дялове все още изисква одобрение от изпълнителния комитет на лигата и клубовете.

Ако бъде одобрен, планът би могъл да помогне на отборите, които са без пари, включително „Барселона“, да подкрепят нестабилни си финанси, които пострадаха още повече от пандемията.

Фирмата за частно инвестиране, като част от консорциум миналата година, влезе в преговори за закупуване на дял в медийния бизнес на висшата футболна лига в Италия. Сделката пропадна след възражения от страна на някои футболни клубове.

По-рано тази година Ла Лига разшири партньорството си с Microsoft Corp в опит да увеличи приходите за своите футболни клубове и да задоволи фен базата, която консумира все повече цифрови продукти.