Bloomberg TV Bulgaria Интервю

Всеки делник от 19:30 часа

Центровете за данни са отговорни за близо 3,5% от световните въглеродни емисии

Юг Фербоф, експерт във френския тинк танк The Shift Project, Bloomberg TV Bulgaria Интервю, 30.09.2021

20:03 | 30 септември 2021
Автор: Александра Попова

Най-големият виновник за въглеродния отпечатък и парниковите газове от гледна точка на новите технологии не е сърфирането в Интернет, а хардуерът, който използваме за центровете на данни. При тях има постоянна нужда хардуерът да бъде сменян, защото всеки път, когато качим видео, то бива складирано в облак. Когато качим твърде много видеа, трябва да добавим нови хардуерни компоненти към съответния център за данни, които да ги съхраняват. Това каза Юг Фербоф, експерт във френския тинк танк The Shift Project, в интервю за репортера Красимир Чешмеджиев, излъчено в рубриката Bloomberg TV Bulgaria Интервю.

"Всяка година ни трябват все повече хардуерни компоненти спрямо предходната година, за да продължим да използваме интернет по начина, по който го правим".

От думите на госта става ясно, че около 3,5% от световните парникови газове се дължат на центровете за данни, което се равнява близо на 1,8 гигатона въглероден диоксид. Прогнозира се, че 20% от стойността се дължи на самото производство и изграждането на центровете на данни, както и на тяхното продължително опериране.

"Една трета от въглеродния диоксид се отделя при сърфирането в мрежата и се дължи на видеоклиповете".

"Гледането на видеоклипове в социалните мрежи допринася за увеличаването на глобалните парникови емисии. Видеоклиповете са най-големият производител на въглероден диоксид от гледна точка на сърфирането в социалните мрежи. Към тях се включват и стрийминг услугите", разказва Юг Фербов.

Гостът е на мнение, че може да бъде представена информация на потребителите за начините, по които могат да намалят своя въглероден отпечатък.

"Така ако искате да гледате видео, може да изберете по-ниска разделителна способност, а не 4000 пиксела".

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на рубриката Bloomberg TV Bulgaria Интервю гледайте тук.