Bloomberg TV Bulgaria Интервю - архив

Всеки делник от 19:30 часа

Зелените ESG облигации може да достигнат 1 трлн. долара още през 2022 г.

Криста Тукиаинен, Climate bonds intiative, в "Bloomberg TV Интервю", 09.03.2022

16:30 | 14 март 2022
Обновен: 18:38 | 14 март 2022
Автор: Галина Маринова

Общите стойности на устойчивият дълг, включващ зелените, социалните и управленските книжа, наричани ESG дълг, възлиза на 1,2 трлн. долара за последната календарна 2021 година. Това е рекорд, който не сме наблюдавали преди и се дължи на постпандемичното възстановяване. Еквивалентните стойности за 2020 година възлизат на 730 млрд. долара. Това каза Криста Тукиаинен, Climate bonds intiative, в в интервю на Красимир Чешмеджиев за рубриката "Bloomberg TV Интервю".

Агресивният ръст на зелените облигации е позитивен сигнал. За 2021 година стойността на тези облигации надхвърля половин трилион, а именно - 511 млрд. долара. Това е почти двойно спрямо 2020 година, когато емитираните зелени облигации възлизаха на 298 млрд. долара. 

Очакванията са, че ще се достигне до обем от 5 трилиона долара в устойчиви облигации до 2025 година, каза Тукиаинен. "Това е след три години и се движим успешно към тези стойности. Има голям шанс още тази година да имаме 1 трлн. в устойчиви зелени облигации или в по-лош случай през 2023. Що се касае до целия обем на устойчивия дълг би надминал 2 трлн. долара, а защо не и 2,5 трлн. долара.

"Виждаме удвояване на пазара от година на година и това се дължи на различни фактори като по-ясни дефиниции, по-добри регулации, суверенни емитенти и повече облигации от самия Европейски съюз, като едно цяло. Мисля, че сме на прага на едно ново начало за този сегмент". 

Колкото и пандемията да е здравен риск, всъщност климатичните рискове имат доста общо с трагедията, пред което човечеството бе изправено. Това се осъзнава от инвеститорите.

Регулациите също изиграха огромна роля и забързаха процеса, споделя събеседничката. Виждат се и запитвания към пенсионните фондове и институционалните инвестиции за повече зелени експозиции в портфолиото и това също е движеща сила за тези резултати. 

Освен държавите в Европейския съюз САЩ са едни от основните емитенти и "това не е невиждано преди", каза още Тукиаинен. В топ пет на емитентите на зелени облигации за 2021 година влизат САЩ, Германия, Китай, Франция и Обединеното кралство. Великобритания е дебютантът през миналата година. Хубавото е, че Китай и Съединените щати, които са отговорни за повечето от формираните парникови газове, формират голяма част от емитираните зелени фонове. 

"От гледна точка на енергийния сектор, пренос на електричество и енергийната мрежа, бих казала, че са доста добре застъпени на пазара на зелени облигации, както частни емитенти, така и държавни предприятия по целия свят. Тези стойности не са така високи, когато говорим за други сектори, като производство на стомана и цимент и други химически продукти, които са от ключово значение за глобалната икономика и които ще са ни необходими и след 2050 година". 

Причината е, защото тези сектори са трудни за декарбонизация, а ние още нямаме конкретни принципи относно това кое е добра и ефективна практика и кое не е при тяхната декарбонизация, обясни събеседничката. 

Всички сектори имат трудности. Това е едно уравнение с няколко неизвестни, но има някои технологични решения, които могат да се използват във всички сектори от икономиката. Например възобновяемата енергия ни е нужна, за да достигнем наистина до нула емисии. Наистина до нула емисии, а не до такива с купуване на въглеродни емисии. Трябва да преминем от изкопаеми към възобновяеми източници и то в мащаб невиждан до сега.  Това изисква значителни инвестиции за съхраняването и разпространението на енергия. 

Другата посока е разпространяването на въглеродния транспорт и дори на транспорт с нулев отпечатък. Вече виждаме утвърдени автомобилни марки, които навлизат и ще навлизат на този пазар. От друга страна виждаме и компании от публичния сектор, като масовия градски транспорт, и ЖП-транспорта, които се присъединяват към тези усилия. Това поражда едно движение, не само за по-зелени лични автомобили, а и за стремеж за използване на по-зелен публичен транспорт. 

Не на последно място по важност е и строителният сектор, допълни гостенката. "Това формира трите най-застъпени сектора на пазара на зелени облигации. Сградите са третият или вторият по обем сектор, в зависимост от това кой период разглеждаме, като възобновяемата енергия е, разбира се, винаги първа". 

Относно т.нар. "зелено измиване" и как могат да бъдат разпознати бизнеси, които само претендират, че са зелени, за да извличат ползи от това понятие, гостенката каза, че "няма железни правила" и санкциите, които се налагат за подобно поведение са "по-скоро меки наказания, в случай че емитент не постигне целите си, които е обещал". 

В Европейския съюз има регулации, които се развиват в момента и ще бъдат доста по-обвързващи относно базови стандарти, изложени в европейската таксономия. Това, което в момент се случва, е, че има доста високо ниво на инвеститорското разбиране, спрямо предишни години. 

"Издаването на финансови инструменти е само една страна от монетата, от другата страна е търговската реалност. Тези казуси ще бъдат решени с по-строга регулация, по-ясни дефиниции и по-конкретни съвети за това как устойчиви цели могат да бъдат постигнати". 

Как инвеститорите безпогрешно разпознават и не дават или оттеглят доверието си от определени зелени акции, ако получат сигнали, че става въпрос за "зелено измиване"? Има ли конкретни примери? Кои са основните бариери, които могат да попречат на компанията да постигне своите устойчиви цели? 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването"Bloomberg TV Интервю" може да гледате тук.