Bloomberg TV Bulgaria Интервю

Всеки делник от 19:30 часа

Няма зелен преход без тези метали

Майкъл Хусакиевич, Liepmann Walton & co, "Bloomberg TV Интервю", 06.01.2022 г.

19:31 | 13 януари 2022
Обновен: 20:20 | 14 януари 2022
Автор: Даниел Николов

Преминаването към ядрена или възобновяема енергия и декарбонизирана икономика ще доведе до голямо увеличение в търсенето на някои конкретни метали като литий, никел и кобалт, които ще имат още по-голяма роля в производството на батерии. Това ще доведе както в промени в добивните компании, така и в практиките за рециклиране на суровините, заяви Майкъл Хусакиевич, Liepmann Walton & co, в интервю на Красимир Чешмеджиев за рубриката "Bloomberg TV Интервю".

"В момента съотношението между търсенето и предлагането е по-скоро балансирано. Има случай на дефицити и на недостиг, но е трудно да имаме ясна картина за това, защото за разлика от алуминия в този случай не се поддържат складови наличности като при други метали, които се държат на съхранение от производителите или инвестиционни фондове. А също така има и доста промени в пазара за рециклирани елементи. През следващите две десетилетия ще има огромен дефицит на никел, кобалт, мед и никел, освен ако няма огромен ръст в техния добив и производство."

Литият и кобалтът са особено важни за производството на батерии, но ограниченият им добив ще дава все по-голяма важност на никела, каза Хусакиевич.

"Прогнозираме 50 процентово увеличение в използването на никел в батерии в следващите няколко години и този ръст  ще продължи и след това. През 2040 г. прогнозите са, че половината наличности от никел ще отиват за сектора за батерии."

Минната индустрия не може да се развие достатъчно бързо, за да отговори на нарастващите нужди на пазара.

"Нови мини за мед и никел изискват поне 10 години, за да бъдат разработени. При литият това се случва малко по-бързо, но пак ще има нужда от няколко години."

Добивната индустрия има нужда от повече финансиране, тъй като години наред страда от недостатъчно финансиране, например при финансовата криза, когато цените на суровините се понижиха от своите исторически върхове, каза Хусакиевич.

В коментар за движението на пазарите, Хусакиевич предупреди, че всякаква инвестиция трябва да е базирана на добро познаване на суровините.

"Повишението няма да е плавно - ще има резки увеличения и резки намаления в цените през следващите години. Но когато световната зелената икономика расте, може да има увеличение в цената на всички метали, които споменахме."

*Разговорът не е препоръка за взимане на инвестиционно решение.

Повече за зелените метали и инвестициите в сектора може да гледате във видеото.

Всички гости на "Bloomberg TV Интервю" може да намерите тук.