Bloomberg TV Bulgaria Интервю

Всеки делник от 19:30 часа

Могат ли ESG проблемите на компаниите да имат софтуерно решение

Любомила Йорданова, изпълнителен директор и съосновател на Plan A, Bloomberg TV Bulgaria Интервю, 04.01.2022 г.

19:30 | 11 януари 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Всяка компания има своя въглероден отпечатък и своето влияние върху природата с решенията си за производство, офиси и инфраструктура. Plan A е софтуерна компания, която помага на различни корпорации и бизнеси да постигат ESG целите си - като калкулират своите емисии, подготвят планове за намаляването им и изготвят доклади. Това разказа Любомила Йорданова, изпълнителен директор и съосновател на Plan A, в ефира на предаването Bloomberg TV Bulgaria Интервю.

Фирмата си партнира с BMW, Европейския съюз и още близо 100 компании и организации по цял свят, между които и българската Payhawk.

"Нашият софтуер има възможността да навлезе много дълбоко в една организация и да я анализира спрямо ESG показателите - какъв е въглеродният отпечатък на една компания, колко устойчива е тя, какво е позитивното или негативно влияние върху околната среда, мрежата от доставчици."

ESG правилата се промениха в ЕС през последната година и вече има изисквания компаниите да са по-добре подготвени за бъдещите климатични промени, особено за по-големите фирми от 2023 г.

Най-ключовото за компаниите, след като направят своя анализ, е да решат как да се променят, каза Йорданова. 

Данните, които Plan A анализира, показват къде и как компаниите имат възможност да се променят, като софтуерът дава автоматични предложения.

Често срещан проблем, особено в технологични сектор, е енергийната ефективност, даде пример Йорданова. При събития и конференции това са отпадъците, а при големите корпорации - липсата на анализ за част от даставчиците, което увеличава въглеродния отпечатък.

Plan А е постигнала средно 8% намаляване на емисиите на своите клиенти, каза Йорданова и добави, че често компаниите стават по-амбициозни в целите си след получаването на добри резултати, защото им дава предимство като лидерски позиции, при наемането на нови кадри и намирането на инвеститори.

В основата на продукта на компанията са научни принципи и специалисти от утвърдени научни организации. 

"Това ни дава възможност да приоритизираме кои са най-ключовите теми и географски ширини, когато става дума за промените в климата."

С набрано финансиране от 10 млн. долара, компанията планира да увеличи намалянето на емисиите на своите клиенти до 15%, както и да разшири екипа си с отварянето на официален офис в България.

Целия разговор може да гледате тук.

Всички гости на предаването BloombergTV Bulgaria Интервю може да намерите тук.