Смарт час

Понеделник от 20 часа
Водещ: Живка Попатанасова

Как се променя чуждоезиковото обучение през годините у нас?

Валя Завялова, програмен директор Фондация "Корпус за образование и развитие КОРПлюс", Смарт час, 19.04.2021

20:31 | 19 април 2021
Обновен: 10:08 | 21 април 2021
Автор: Николета Рилска

Методите на преподаване на езици се променят много през годините. Учителят трябва да е в крак с времето - да може да предложи на децата нещо, което да събуди интереса им и да ги мотивира да учат. Това заяви Валя Завялова, програмен директор Фондация "Корпус за образование и развитие КОРПлюс", в предаването “Смарт час” с водещ Живка Попатанасова.

Завялова разказа повече за дейността на фондация "Корпус за образование и развитие КОРПлюс". Тя отбеляза, че огранизацията е създадена от нея и нейни колеги, които в продължение на години са работили с доброволци от Корпуса на мира на САЩ.

“Направи ни впечатление, че те са изключително свободни да изразяват мнение, имат умения за дебатиране, за комуникация. В българското образование това е ниша, в която могат да се направят много неща”, посочи Завялова.

“Мисията ни е да развиваме потенциала на българските деца, така че те да са подготвени за живота след училище”.

Завялова отбеляза, че фондацията продължава работа по два основни проекта, започнати от доброволците - творческо писане на английски език и правопис на английски език. Тя посочи, че в двете състезания през миналата година са се включили по над три хиляди ученици.  

“Самите състезания не са еднократен акт. Това са месеци, в рамките на които децата се готвят, едновременно им се предлагат различни други дейности и проекти”, обясни гостът.

“Работим с децата целогодишно, тъй като имаме ангажимент към тях и много искаме да им предложим нещо различно - да излязат извън учебниците”.

Завялова изтъкна, че фондацията работи и с учители, така че да ги подкрепи професионално. 

Според нея и децата, и родителите им, разбират колко е важно изучаването на езика, като в днешния свят дори владеенето само на английски не е достатъчно. “Учителите също правят всичко възможно “да запалят” учениците и да ги мотивират да учат”, разказа гостът.

“Това е триъгълникът - училите, родители и учащи се, които работят заедно за една цел, за да може накрая да излезе от училище един наистина подготвен млад човек, който да намери добра реализация”.

Целия разговор вижте във видео материала. 

Видеа с всички гости на предаването "Смарт час" гледайте тук