УНСС избра хибридните лекции заради носталгията по присъственото обучение

Проф. Димитър Димитров, ректор на УНСС, Смарт час, 28.09.2020

20:35 | 28 септември 2020
Автор: Магдалена Иванова

В момента има носталгия по присъственото обучение и затова ние избрахме хибридния модел, заяви проф. Димитър Димитров, ректор на Университета за национално и световно стопанство, в предаването „Смарт час“ с водещ Живка Попатанасова.

„Академичната година започна под знака на пандемията. Ние се готвим за това от края на предишната учебна година. Затова и изтегляхме учебната година с две седмици. Въвели сме хибридно обучение – една седмица на място, една седмица дистанционно, засилихме онлайн обучението в дистанционното обучение“.

По думите на проф. Димитров ако се наложи, УНСС може бързо да превключи към изцяло онлайн обучение.

Той благодари за помощта на съседните учебни заведения – Националната спортна академия и Висшето училище по телекомуникации, които са помогнали със зали след намаляване на допустимия брой на хората в помещенията.

„Не трябва да се очаква масова карантина за университета, ще гледаме да запазим нормален процеса на обучение. Това всъщност е и най-голямото ни предизвикателство – да не спира работният процес“.

Проф. Димитър Димитров обясни, че се увеличава бюджета за висшето образование за следващата година с цел повишаване на заплатите на преподавателите във висшите училища.

„Нашите университети преминаха през една доста болезнена реформа – бяха съкратени държавните поръчки в страната близо два пъти, има преструктуриране на бюджети, нови изисквания за рейтинговата система и др.“.

Цялото интервю гледайте във видеото.

Всички гости на предаването „Смарт час“ гледайте тук.