ИмоТиТе

Неделя, 21:00 часа
Водещ: Христо Николов

Строителни материали, себестойност на сграда, жилищни цени - каква е корелацията?

Асен Чавдаров, управляващ съдружник в „Контракт Сити“, ИмоТиТе, 24.10.2021 г.

21:21 | 24 октомври 2021
Обновен: 00:36 | 25 октомври 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Строителните предприемачи използват различни начини, за да се предпазят от рязкото поскъпване на строителните материали, което се наблюдава през 2021 г. Един от най-разпространените методи е част от жилищата в новия проект да се пуснат за продажба след преполовяването на строителството или дори след завършването му. Това заяви Асен Чавдаров, управляващ съдружник в строително-предприемаческа компания „Контракт Сити“, в предаването „ИмоТиТе“ с водещ Христо Николов.


Има случаи, при които предприемачите пускат всички апартаменти за продажба, след като строителството напредне. Това правим и ние - особено за по-малки жилищни сгради и когато финансирането е със собствени средства, без привлечен капитал, обясни гостът.


„Резките колебания в цената на желязото тази година доведоха до там, че предприемачи и строители масово купуваха тонове от метала, за да разполагат с наличности в случаи на голямо поскъпване в бъдеще.“


Асен Чавдаров определи като некоректна практиката предприемачи, които не са си направили добре сметката, да развалят предварителни договори с купувачи и да плащат неустойка, а после да пускат същите жилища на по-високи цени. Не очаквам поскъпването на материалите да доведе до фалит на компании, но всичко е въпрос на ценообразуване и балансирана преценка, бизнесът е риск, добави той.


Фасадните топлоизолационни системи отбелязаха голям ръст през тази година - поскъпването е с близо 100% на годишна база, каза събеседникът. Цените на електроматериалите, ВиК материалите и кабелите също се увеличиха сериозно.


При алуминиевата дограма поскъпването е по-голямо в сравнение с PVC дограмата, заради по-високите цени на метала. Тухлите поскъпнаха с 10-15% в последния месец. А в следващите седмици се очаква поскъпване на бетона, заради по-високите цени на цимента, което вече е факт, каза Чавдаров.


„По наши разчети строителните материали представляват около 40% от общите разходи за една сграда, които включват терен, проектиране, прилежаща инфраструктура, благоустрояване и др. По-високите цени на материалите водят до близо 10% повишение на себестойността на нашите жилищни проекти. Ако към това се прибавят по-скъпата електроенергия и по-високите разходи за труд, повишението на себестойността е между 10 и 15%.“


Това се отразява и на продажните цени на жилищата - по-високите разходи се начисляват в крайния продукт, обясни Асен Чавдаров. Той уточни, че въпросното ценообразуване е за сравнително малки жилищни сгради с РЗП между 2000 и 5000 кв. м, като сметките могат да са различни при отделните предприемачи.


Намаляването на ДДС за строителните материали е опция, с която държавите от ЕС могат да противодействат на поскъпването, добави управляващият съдружник в „Контракт Сити“.


Вижте целия разговор във видеото.

Всички гости на предаването „ИмоТиТе“ вижте тук.