ИмоТиТе

Неделя, 21:00 часа
Водещ: Христо Николов

Наредбата за достъпна среда бе отложена с 1 г., по-скъпите жилища – също

Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните предприемачи, ИмоТиТе, 4.07.2021 г.

21:30 | 4 юли 2021
Обновен: 17:10 | 5 юли 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Новите изисквания за достъпна среда, които се отнасят за проектирането и строителството на нови сгради в страната, бяха отложени за втори път.

„Това стана след дълга и упорита борба. Благодарни сме за разбирането, което прояви новото ръководство на Министерството на регионалното развитие и благоустройството“. Това заяви Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП), в предаването „ИмоТиТе“ с водещ Христо Николов.

В новата наредба № РД-02-20-2 от 26 януари 2021 г. се предвижда всички апартаменти в новите кооперации да бъдат пригодени за обитаване от хора с увреждания и то с инвалидна количка. Според асоциацията това ще доведе до повече общи части в сградите, до по-големи коридори, бани, тоалетни и тераси в жилищата. В крайна сметка апартаментите може да се оскъпят с до 30-40% заради по-голямата площ, прогнозираха от НАСП.

В крайна сметка влизането в сила на текстовете от наредбата за достъпна среда, които се отнасят за проектирането на сгради, беше отложено с една година. Промяната беше обнародвана в брой 55 на „Държавен вестник“ от 2 юли, петък.

Първоначално новите изисквания трябваше да влязат в сила от 13 март т.г., после бяха отложени с 45 дни, а с новото отлагане ще влязат в сила от 13 март 2022 г. Дотогава инвестиционните проекти, които се внасят за одобряване, трябва да бъдат разработени в съответствие с отменената наредба №4 от 2009 г.

Идеята на едногодишния мораториум е новите изисквания да бъдат обсъдени от заинтересованите страни. Ние ще продължим да настояваме за отпадане на текстовете, предвиждащи всички апартаменти в новите сгради да бъдат пригодени за обитаване от хора с увреждания, обясни Георги Шопов.

„Дългът на обществото към хората с увреждания не е само да се строят апартаменти, които отговарят на техните потребности. На тези хора трябва да се създадат условия за активен и пълноценен живот, да им се осигури работа“.

В старата наредба е записано, че при проектирането на нови многофамилни жилищни сгради с повече от 30 жилища най-малко едно жилище се предвижда за хора с увреждания и се разполага на първия надземен етаж в сградата.

Вижте целия разговор във видеото.

Всички гости на предаването "ИмоТиТе" – гледайте тук.