ИмоТиТе

Неделя, 21:00 часа
Водещ: Христо Николов

Как се строи ваканционно селище в Занзибар?

Калоян Георгиев, предприемач, ИмоТиТе, 14.03.2021

21:20 | 14 март 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Сформирането на подходящ екип е от ключово значение при изграждане на ваканционен комплекс в екзотични дестинации като Занзибар. Най-важно е да намериш добър мениджър, добър адвокат и добър счетоводител, които да харесват това, което правиш и да се разбирате отлично. Без правилните хора на подобно място си осъден на провал или огромни харчове. Това сподели предприемачът Калоян Георгиев в предаването „ИмоТиТе“ с водещ Христо Николов.

Георгиев изгражда хотелска база с жилищна /резиденшъл/ част на архипелага в Индийския океан.

„Придобиването на земя от чужденци в Занзибар не е проблем, когато инвестицията е над определен размер. Схемата е подобна на тази в България, където държавата подпомага по-големите инвеститори /клас А и клас Б/ чрез облекчения и специална агенция“, обясни предприемачът.

„Цените на терените варират от 10-20 долара/кв. м до 300-400 долара/кв. м, като най-скъпи са тези в близост до плажните ивици“.

Разрешение за строеж в Занзибар, както и на много други места по света, може да се вземе много лесно и много трудно. Зависи от подхода. Занзибар е в Централна Африка и бюрокрацията е голяма. Ние си получихме разрешението за една седмица, но има известни случаи на хора, които с години не могат да вземат разрешение за строеж, каза Калоян Георгиев.

„Строителни фирми в Занзибар има, но личната ми препоръка е да се наемат бригади от континенталната част на Танзания или от Кения. Те са по-качествени, по-опитни и по-професионални“.

Строителните материали се купуват основно от континенталната част на Танзания. Има обаче по-качествени материали, които са много скъпи в страната и се налага да ги внасяме с контейнери от Дубай, допълни бизнесменът.

„Туристическата индустрия в Занзибар разчита основно на пазарите от Европа и САЩ. За нас е важен профилът на клиентите, а не тяхната националност. Искаме да изградим общност от хора, които споделят общи идеи и гледна точка към света“.

„Предварителният интерес към къщите във ваканционния комплекс е огромен. Занзибар придоби изключително голяма популярност, а легловата база е малка. Това е причината цените на ваканционните къщи и апартаменти да са много по-високи от качеството, което се предлага“, каза още Калоян Георгиев.

Вижте целия разговор във видеото.

Всички гости на предаването "ИмоТиТе" – гледайте тук.