ИмоТиТе

Неделя, 21:00 часа
Водещ: Христо Николов

Къде е мястото на небостъргачите в София?

Арх. Мануела Белова, „Съвет за високи сгради и градска среда“, и Симеон Щебунаев, докторант в Birmingham City University, ИмоТиТе, 19.05.2019

21:40 | 26 май 2019
Арх. Мануела Белова, „Съвет за високи сгради и градска среда“, и Симеон Щебунаев, докторант в Birmingham City University. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Арх. Мануела Белова, „Съвет за високи сгради и градска среда“, и Симеон Щебунаев, докторант в Birmingham City University. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

За момента не може да се даде конкретен отговор къде е мястото на зоните за много високо строителство в София. Изчисляването на най-удачната локация за тях се прави на базата на подробни анализи на топографията, транспортната мрежа на града и всички фактори, които биха могли да повлияят на високото строителство. Със сигурност небостъргачи не би трябвало да има в старата част на града например. Това каза арх. Мануела Белова, „Съвет за високи сгради и градска среда“, в предаването „ИмоТиТе“ с водещ Христо Николов.

Транспортната свързаност е важна при избора на място за високо строителство, но трябва да се отбележи, че бъдещето е на автоматизираните споделени автомобили, отбеляза Белова.

„Бидейки споделени, тези автомобили са в постоянна циркулация и няма необходимост те да бъдат паркирани“.

Като част от новите тенденции при проектирането и изграждането на високи сгради в света гостът посочи създаването на небостъргачи с дървена конструкция.

Все още няма голям брой такива. Говорим за дървото не в най-естественият му вид, в който го познаваме, а по-скоро за т.нар. кръстосани ламинирани дървени плоскости“.

„Зелените“ високи сгради също много са популярни, темата е важна и трябва да говорим все повече за нея, добави Белова.

„Озеленяването помага на хората да се чувстват по-добре в градската среда и по-близо до природата. То има и енергийно ефективни ползи“.

Симеон Щебунаев, докторант в Birmingham City University, коментира примера на Англия по отношение на строенето на високи гради. Той посочи, че планирането на създаването им се прави индивидуално за всяка една от тях, като няма специално предвидени места за високи сгради.

В Англия също има идеи и проекти за „зелени“ сгради, но има голям проблем с консервативното мислене на хората и общините, коментира Щебунаев.

За момента Италия е лидер в това отношение в Европа, иначе първенството е на азиатските страни“.