ИмоТиТе

Неделя, 21:00 часа
Водещ: Христо Николов

Тервел Пулев – от боксовия ринг към строителството на жилищни сгради

Тервел Пулев и Васил Михайлов, съдружници в „Пулев Инвест Груп“, „ИмоТиТе“, 17.07.2022

21:15 | 17 юли 2022
Обновен: 00:15 | 18 юли 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

„Парите не са най-важното, не са самоцел. Сградите ще ни надживеят и затова искаме да създадем нещо хубаво - нещо, което ще оставим на следващите поколения“. Това заявиха Тервел Пулев и Васил Михайлов, съдружници в строително-предприемаческата компания „Пулев Инвест Груп“, в ефира на предаването „ИмоТиТе“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Неотдавна двамата направиха първа копка на две жилищни сгради в столичния кв. „Малинова долина“. Разгънатата застроена площ ще бъде общо 8400 кв. м. Около тях ще има зелени простанства и детска площадка, предвиждат се и соларни панели на покрива на сградите. Районът е много подходящ за семейства с деца, коментира Тервел Пулев*, който е сред най-успешните български боксьори.

„Хубавото на „Малинова долина“ е, че микрокварталите са планирани добре – с висок процент на озеленяване и ниска плътност на застрояване. Височината на сградите ще бъде до 10 м.“

В момента трудно се намират атрактивни терени за строителство в София – има голямо търсене и цените са доста високи, обясни Васил Михайлов.

Гостите поставиха акцент и върху правилата за обитаване на бъдещите сгради. Липсата им е сред основните проблеми на пазара, каза Тервел Пулев. Затова в проекта сме предвидили къде точно ще се поставят външните тела на климатиците, добави Васил Михайлов.

„Най-голямото предизвикателство в момента са галопиращите цени на строителните материали. Ние купуваме по-голяма част от материалите преди започване на строителството, складираме ги и така гарантираме на бъдещите купувачи, че няма да променяме цените на апартаментите в хода на строителството.“

Компанията не ползва банкови кредити, а разчита на 100% на собствен капитал на съдружниците.

Ситуацията в момента напомня на златните години на имотния пазар в България между 2005 и 2008 г., когато строителни предприемачи ставаха земеделци, юристи, общински съветници и хора от всякакви други бизнеси. После обаче настъпи кризата през 2008 г. и част от тези хора напуснаха сектора на имотите.

„Рискове има, но това не може да ме накара да спра да действам. Напротив – мобилизира ме“, така Тервел Пулев отговори на въпроса дали може да се стигне до повторение на същата ситуация.

„Ние сме консервативни – не поемаме излишни рискове, не поемаме повече ангажименти от тези, които може да изпълним“, така Васил Михайлов коментира песимистичните сценарии за развитие на имотния пазар. Те са свързани с предстоящо вдигане на основните лихвени проценти от Европейската централна банка, поскъпване на жилищните кредити и спад на активността на жилищния пазар.

Спортът развива много качества, които са полезни в бизнеса – постоянство, трезво мислене, бърза реакция, каза Тервел Пулев.

Дисциплината, правилното планиране и подготовката са най-важни в предприемачеството, добави Васил Михайлов.

„На следващ етап не е изключено моят брат Кубрат Пулев да се включи в строително-предприемаческия бизнес. Интерес има“, заяви Тервел Пулев.

Кои са спортните личности, които вдъхновяват Тервел Пулев и Васил Михайлов?

Вижте отговорите във видеото!

Всички гости на предаването „ИмоТиТе“ вижте тук!

 

* Тервел Пулев има 16 победи и една загуба на професионалния ринг, като през 2019 г. печели интерконтиненталната титла на Световната боксова асоциация (WBA) в полутежка категория. Бронзов медалист от Олимпийските игри в Лондон през 2012 г.