ИмоТиТе

Неделя, 21:00 часа
Водещ: Христо Николов

Нова инициатива свързва без комисиона собственици на имоти и украински наематели

Борис Павлов, основател и изп. директор на Flat Manager, ИмоТиТе, 11.04.2022 г.

13:20 | 11 април 2022
Обновен: 18:03 | 11 април 2022
Автор: Антон Груев

Голямото предизвикателство пред украинските бежанци в България е намирането на квартира за дългосрочен период. Затова стартира кампанията „Български дом“, чиято цел е да набере възможно най-много жилища за дългосрочно отдаване в цялата страна, които да са проверени и да отговарят на определени стандарти. Това съобщи Борис Павлов, основател и изп. директор на Flat Manager, в предаването „ИмоТиТе“ с водещ Христо Николов.

„Идеята е да свържем собствениците на имоти и украинските лица, без да им се взема комисиона. Така ще се опитаме да неутрализираме неминуемото покачване на наемите в резултат на повишеното търсене от бежанци.“

Към 4 април (бел. ред. - когато е взето интервюто) данните са, че 65 000 украински бежанци са останали в България. Близо половината са настанени по хотели, за което държавата отпуска по 40 лв. на ден, а другите са на краткосрочни и дългосрочни наеми, каза Павлов. За хотелите по Черноморието обаче предстои летен сезон, което означава, че хиляди украинци ще трябва да напуснат стаите им в следващите 2-3 месеца.

В момента няколко платформи предлагат места за настаняване на украинските бежaнци. На единния информационен портал „България за Украйна“ има секция „Възможности за временно настаняване“, където се предлагат възмездно и безвъзмездно апартаменти и къщи. Порталът Imoti.net също има секция „Имоти за украински бежанци“.

„Още в началото на войната, дори няколко дни преди това, много компании релокираха свои служители от Украйна към България. Тези фирми поеха разходите за настаняване в професионално управлявани апартаменти. След това се забеляза страхотна енергия от доброволци, които предоставиха места за настаняване – енергия, която беше канализирана от IT и стартъп обществото в България.“

Сега предстои украинските бежанци да се установят дългосрочно в България, да започнат работа, а децата им да бъдат записани на детски градина и училище, добави събеседникът. 

Обяви за работа за украинци се публикуват на единния информационен портал -  https://ukraine.gov.bg/bg/job-dashboard/.

Вижте целия разговор във видеото!

Всички гости на предаването „ИмоТиТе“ вижте тук

...