Всичко за преговорите на ЕС и Великобритания

Дейвид Камерън постави 4 условия за оставане на Великобритания в ЕС

18:58 | 18 ноември 2015
Обновен: 19:01 | 18 ноември 2015
Дейвид Камерън, премиер на Великобритания. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg
Дейвид Камерън, премиер на Великобритания. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Страните членки на ЕС оценяват списък с реформи, които изиска пемиерът на Великобритания Дейвид Камерън, съобщава Bloomberg. Бизнес анкетите и социологическите проучвания показват, че Великобритания е дълбоко разделена по отношение на това дали иска да остане член на ЕС.

Според анализаторите, цитирани от Bloomberg, за предпочитане е референдумът да е през 2016 г., а не през 2017 г., тъй като всяко забавяне може да се отрази негативно на инвестиции в британската икономика. 

Гласуването може впоследствие да се отрази на паунда и други активи, деноминирани в стерлинги и вероятно ще доведе до ръст на волатилността на британските финансови пазари. 

Колебанията в стойността на паунда се засилиха след като през миналата седмица премиерът Дейвид Камерън обяви исканията си. Шестмечесната волатилност стигна най-високо ниво от юни насам, докато едногодишната волатилност беше най-силна от преди изборите през месец май. 

Последните развития

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск каза, че преговорите, необходими за оставането на Великобритания в ЕС, ще навлязат в нова фаза през тази седмица след заявените от Камерън искания на 12 ноември.

Едно от четирите искания на Камерън, за ограничаване на социалните помощи за хора, които не са британски граждани, вече беше заклеймено като дискриминационно от Европейската комисия. 

Туск каза, че постигането на споразумение до края на декември не е сигурно, казвайки пред немския вестник Ханделсблат, че рискът от напускане на ЕС от страна на Великобритания е реален, а бежанската криза допълнително налива масло в огъня и подхранва аргументите на евроскептиците в страната.

Хората във Великобритания, които искат страната да излезе от ЕС, критикуваха Камерън, че исканията му не стигат достатъчно далеч. 

Брайън Монтийт от Global Britain, която иска излизане на Великобритания от ЕС, каза, че броят на исканията е бил намален от 24 на 4. Стивън Паркинсън от Vote Leave каза, че преговорите на Камерън не се взимат насериозно от ЕС. 

Какво следва

ЕС се среща с представители на 4 държави всеки ден, каза високопоставено лице от ЕС, който пожела да запази анонимност. Целта на среите е да се обсъдят исканията на Великобритания. Обща оценка за успеха или неуспеха на исканията на Камерън се очаква до края на месеца. 

След това лидерите на ЕС ще обсъдят исканията на среща на Европейския съвет на 17 и 18 декември. 

Всички останали 27 държави от ЕС трябва да са съгласни с каквито и да било промени, преди те да влязат в сила. 

Камерън каза през миналата седмица, че ще има повече яснота около времето, когато ще се проведе вотът, когато промените са гарантирани. 

Кога ще се проведе вотът

Това все още не е ясно, макар че трябва да се случи преди края на 2017 г., като се предполага, че британското правителство иска той да се състои още през юни 2016 г. 

Тонът на Камерън показва, че той иска да ускори процеса, за да позволи провеждането на референдум през лятото на 2016 г., каза Муйтаба Раман, директор по европейсите въпроси в Eurasia Group. 

Други казват, че негативните заглавия във вестниците, свързани с бежанската криза, може да увеличат подкрепата за това Великобритания да напусне ЕС и да ускорят провеждането на вота. 

Великобритания трябва да председателства ЕС през втората половина на 2017 г. и това ще усложни всякакъв план за провеждането на референдума тогава, каза министърът по европейските въпроси Дейвид Лидингтън. 

Кой какво иска

Проучване на Survation от миналата седмица показва, че подкрепата за това Великобритания да напусне ЕС е нараснала до 53% и че само едно от четирите искания на Камерън съвпада с приоритетите на народа – рестрикциите за социални помощи за нови мигранти от ЕС. 

Мненията на бизнес групи, хедж фондове и търговски съюзи са разделени, като много от тях казват, че подкрепата им за оставане на Великобритания в ЕС зависи от това какви промени успее да осигури Камерън. 

Лидерите на дребния бизнес, които са за напускане на ЕС, посочват бюрокрацията и имиграцията, като причините. 

Какъв е вероятният изход 

Повечето анализатори, включително тези от Credit Suisse Group AG и ICBC Standard Bank PLC още очакват Великобритания да гласува за оставане в ЕС. 

Morgan Stanley прогнозира близки резултати с 35% вероятност Великобиртяния да гласува да напусне и 15% вероятност за убедителна подеба на искащите оставане в блока.

Проучванията показват, че подкрепящите оставане на страната в ЕС е нарасне значително, ако Камерън постигне споразумение, което да защитава интересите на Великобритания, казват от HSBC.

Анализатори от  BofAML казаха, че основният риск е постигнатото споразумение да не отговори на очакванията на хората във Великобритания.  

Атентатите в Париж могат да засилят подкрепата за излизане от ЕС, каза Антонио Барозо, анализатор в Teneo. 

Какво значи това за пазарите

Датата на референдума е ключова, тъй като в миналото трейдърите са чакали до последните седмици, за да включват в оценките рисковата премия. 

Анализатори от Credit Suisse, водени от Невил Хил, казват, че риск от разпродажба на паунди заради засилената волатилност, която се очаква преди референдума. 

Паундът може да се срине, ако британците гласуват за излизане от ЕС, но не е сигурно, че ще поскъпне, ако гласуват за оставане в блока, каза Стив Бароу от ICBC Standard Bank в Лондон. 

Паундът все още може да поскъпне значително преди да бъде насрочен референдум за оставането на страната в ЕС, допълни Бароу. 

Завишената несигурност може да се отрази негативно на акциите на компании с малка и средна пазарна капитализация. 

Анализаторът от RBS Клемент Мери-Дауфин каза, че по-подходящата валутна двойка за следене на сигнали на валутните пазари е не евро/паунд, а паунд/долар. 

Какво още е заложено

Около 50% от най-големите компании за финансови услуги в света имат глобален или регионален интерес от членството на Великобритания в ЕС, тъй като то им дава право да свободно да предоставят услуги на всяка от 27-те страни членки на блока, каза Сара Махмуд от Bloomberg Intelligence.