Германските автомобилни гиганти залагат на колите на водород

Tехнологията с горивни клетки засега е твърде скъпа за потребителските автомобили на масовия пазар

09:48 | 30 септември 2021
Обновен: 09:49 | 30 септември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Батериите може да са водещата технология за автомобилите на бъдещето, но не изключвайте водорода от сметките прекалено рано.

Това е мнението на някои големи автомобилни производители, включително BMW и Audi, които разработват прототипи на пътнически превозни средства с водородни горивни клетки заедно наред с електромобилите като част от подготовката си да се откажат от изкопаемите горива.

Компанииите се подсигуряват в случай, че промяна в политическите ветрове може да измести баланса към водорода в индустрия, оформена от решението на Tesla да поеме по пътя на батериите към по-екологични автомобили.

Глобалният автомобилен център Германия е в центъра на този процес. Вече се залагат милиарди на употребата на водородно гориво в сектори като стоманата и химикалите, за да се постигнат климатичните цели, а участие на Зелените в новото коалиционно правителство допълнително ще засили технологията.

BMW е най-големият поддръжник на водорода сред германските производители на автомобили, като работи за модел за масовия пазар около 2030 г. Компанията също така следи промените на политиките за водород в Европа и в Китай, най-големия автомобилен пазар в света.

Базираният в Мюнхен прозиводител е разработил прототипен автомобил с водород на базата на своя SUV X5 в проект, който вече е частично финансиран от германското правителство.

Юрген Гулднер, вицепрезидент на BMW, който ръководи програмата за автомобили с водородни горивни клетки, заяви пред "Ройтерс", че компанията ще изгради тестов парк от близо 100 автомобила през 2022 г.

„Независимо дали технологията се ръководи от политиката или търсенето, ние ще бъдем готови с продукт“, каза той и добави, че екипът му вече работи за разработване на превозни средства от следващо поколение.

"Ние сме на път да стигнем дотам и сме наистина убедени, че ще видим пробив през това десетилетие", каза той.

Премиум марката Audi на VW заяви пред "Ройтерс", че е събрала екип от повече от 100 механици и инженери, които изследват водородни горивни клетки от името на цялата група на Volkswagen и са построили няколко прототипа.

Водородът е прекалено скъп

Водородът се счита за сигурен залог от най-големите производители на камиони в света, като Daimler AG, Daimler Truck, Volvo Trucks и Hyundai, тъй като батериите са твърде тежки за търговски превозни средства на дълги разстояния.

И все пак технологията с горивни клетки - където водородът преминава през катализатор, произвеждащ електричество - засега е твърде скъпа за потребителските автомобили на масовия пазар. Клетките са сложни и съдържат скъпи материали и въпреки че зареждането с гориво е по-бързо от презареждането на батерията, инфраструктурата е по-оскъдна.

Фактът, че водородът изостава толкова много в надпреварата към пазара на достъпни цени, означава също, че някои подръжници на технологията, като германските Зелени, предпочитат да се даде приоритет на леките автомобили с батерии, защото ги виждат като най-бързия начин да постигнат основната си цел за декарбонизация на транспорта.

Зелените обаче подкрепят използването на водородно гориво за кораби и самолети и искат да инвестират сериозно в "зелен" водород, произведен единствено от възобновяеми източници.

"Водородът ще играе изключително важна роля в транспортната индустрия", каза Стефан Гелбхаар, говорител за транспортната политика на партията в Бундестага.

Политиката обаче може да бъде непредсказуема - дизелът премина от светец в грешник след скандала за Volkswagen и измамите с емисиите на Dieselgate, който излезе наяве през 2015 г. Някои производители на автомобили разглеждат водородната технология като застрахователна полица, тъй като ЕС се стреми към ефективна забрана за автомобили на изкопаеми горива от 2035 г.

Миналата година Daimler заяви, че ще прекрати производството на Mercedes-Benz GLC F-CELL, SUV с водородни горивни клетки, но източник, запознат с плановете на компанията, заяви, че проектът може лесно да бъде възстановен, ако Европейската комисия или германското правителство вземат решение за популяризиране на водородни автомобили.

„Първо се фокусираме върху електрическата енергия (батерията), но работим в тясно сътрудничество с отдела за камиони“, каза Йорг Бурцер, ръководител на производството на Daimler, попитан за този подход.

"Технологията е винаги на разположение."

Два отговора на един проблем

Години наред японските производители на автомобили Toyota, Nissan и Honda и южнокорейският Hyundai бяха сами в разработването и прокарването на автомобили с водородни горивни клетки, но сега имат компания.

Китай разширява своята инфраструктура за зареждане с водород, като няколко производители на автомобили сега работят върху автомобили с горивни клетки, включително Great Wall Motor, която планира да разработва джипове с водороден двигател.

ЕС иска да изгради повече водородни горивни станции за търговски превозни средства. Автомобилният анализатор на Fitch Solutions Джошуа Коб каза, че блокът вероятно ще започне да прокарва пътнически автомобили с водород след две до три години, като се има предвид, че все още се измисля как да се плати за прокарването на електромобилите и как да се получи достатъчно "зелен" водород от възобновяеми източници.

„Не е извън границите на възможното Зелените да ускорят натиска за приемане на регламенти, благоприятстващи автомобилите с водородни горивни клетки.“

Гулднер от BMW признава, че водородната технология е твърде скъпа, за да бъде жизнеспособна за потребителския пазар днес, но заяви, че разходите ще намалят, тъй като транспортните компании инвестират в технологията, за да пуснат на пазара превозни средства с горивни клетки.

Гулднер каза, че BMW вижда автомобилите с водородни горивни клетки като "допълващи" към бъдещата гама електрически модели на батерии, предоставяйки алтернатива на клиентите, които не могат да зареждат у дома, искат да пътуват далеч и да зареждат бързо гориво. Двигателят във водородния X5 е същият като изцяло електрическия iX на BMW.

„Когато бъдещето е с нулеви емисии, ние вярваме, че да имаме два отговора е по-добре от един“, добави той.

Дългосрочни сметки

Въпреки това Коб от Fitch Solutions предупреждава, че ще са необходими години, преди всяка подкрепа на европейската политика за автомобили с водород да се превърне в значителни продажби.

Всъщност, автомобилната консултантска компания LMC прогнозира, че различните употреби на водород - в търговски превозни средства, авиация и съхранение на енергия - ще стимулират приемането му в леки автомобили, но в дългосрочен план.

„Просто няма да стигнем там скоро“, казва старши анализаторът на LMC Сам Адхам. LMC изчислява, че през 2030 г. моделите с водородни горивни клетки ще съставляват само 0,1% от продажбите в Европа, а продажбите ще започнат да се повишават едва след 2035 г.

Остават и разделения относно перспективите на технологиите в световната автомобилна индустрия и дори в рамките на отделните автомобилни групи.

Audi на VW може да изследва горивни клетки, например, но изпълнителният директор на Volkswagen Group Хърбърт Диес e скептично настроен.

"Водородният автомобил не се оказа решението на изменението на климата", каза той в Туитър тази година. „Фалшивите дебати са загуба на време.“

Стефан Хербст, генерален мениджър на Toyota в Европа, има различно виждане.

Говорейки в ролята си на член на бизнес групата на Водородния съвет, която прогнозира, че водородът ще задвижва повече от 400 милиона автомобила до 2050 г., Хербст каза, че е уверен, че сега правителствата са поставили амбициозни цели за намаляване на въглерода и ще работят по-усилено за въвеждането на коли на батерии и водород.

"Силно вярваме, че това не е въпрос на или едното, или другото", добави той. "Имаме нужда от двете технологии."