BP залага на бързия преход от петрол към възобновяеми източници

Големият залог на BP е емблематичен за трудния избор пред Big Oil

09:17 | 21 септември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Дълбоко в пустинята на Оман се намира един от по-доходоносните проекти на BP, който демонстрира новаторската технология за добив на природен газ на британския енергиен гигант.

Съоръжението е донесло повече от 650 милиона долара печалба на BP Plc  през 2019 г., според финансови документи, прегледани от "Ройтерс". Въпреки това петролната компания се съгласи да продаде една трета от мажоритарния си дял в проекта по-рано тази година. Сделката илюстрира по-мащабната стратегия за ликвидиране на активи от изкопаеми горива за набиране на пари за инвестиции в проекти за възобновяема енергия, за които BP признава, че няма да печелят пари с години.

Големият залог на BP е емблематичен за трудния избор пред Big Oil. Всички големи петролни компании се сблъскват с нарастващ натиск от страна на регулаторите и инвеститорите по целия свят за разработване на по-чиста енергия и спиране на употребата на изкопаеми горива, основен източник на емисии на парникови газове, които причиняват глобално затопляне. Този контрол се засили от началото на август, когато панелът на ООН по изменението на климата предупреди в забележителен доклад, че повишаването на температурите скоро може да излезе извън контрол.

Главният изпълнителен директор на BP Бернард Луни, който встъпи в длъжност през февруари 2020 г., залага, че BP може да направи прехода към чиста енергия много по-бързо от своите колеги. Миналата година той стана първият голям петролен изпълнителен директор, който обяви, че нарочно ще намали бъдещото производство. Той има за цел да намали добива на BP с 40%, или около 1 милион барела на ден. В същото време BP ще увеличи капацитета си за генериране на електроенергия от възобновяеми източници до 50 гигавата, 20-кратно увеличение и еквивалентно на мощността, произведена от 50 американски атомни централи.

За да постигне тези цели, Луни планира продажби на активи от изкопаеми горива на стойност 25 млрд. долара до 2025 г. Това се равнява на около 13% от общите дълготрайни активи на компанията в края на 2019 г. Под неговото ръководство BP вече е продала проекти на стойност около 15 млрд. долара. В допълнение към сделката в Оман, Луни разтовари нефтени и газови находища в Аляска и Северно море и продаде цялата нефтохимическа операция на BP, която бе на печалба от 402 милиона долара през 2019 г.

Две от ключовите инвестиции на ВР във възобновяеми източници губят десетки милиони долари, според преглед на "Ройтерс" на финансовите документи, подадени до Companies House, британския корпоративен регистър. BP притежава половината от Lightsource, компания за слънчева енергия, която загуби общо 81,8 милиона долара през 2018 и 2019 г., последната година, за която има налични данни. Базираната във Великобритания компания за зареждане на електрически превозни средства, bp pulse, е загубила общо 30,8 милиона долара през двете години.

Данните за ефективността на други активи, закупени или продадени наскоро от BP, не са налични, тъй като, подобно на други големи петролни компании, обикновено не се разкриват финансови данни за отделни проекти. 

Компанията признава, че нейният бързоразвиващ се бизнес с чиста енергия-включително слънчеви и вятърни паркове - продължава да губи пари. BP не очаква печалби от тези бизнеси най-малко до 2025 г.

Загубите не забавят разходите на Луни за възобновяема енергия. Той има за цел да увеличи годишните инвестиции до 5 милиарда долара до 2030 г., което е 10-кратно увеличение спрямо 2019 г. 

За bp pulse това означава да се поставят 70 000 пункта за зареждане до 2030 г. спрямо 11 000 сега. Междувременно Lightsource наскоро завърши слънчева ферма за 250 милиона долара в северен Тексас и отделно придоби американска компания в сектора за 220 милиона долара. BP също се насочва агресивно към вятърните централи морето и има големи разходи, за да наваксва късното си включване.

Когато стартира прехода, Луни съкрати работни места, съкращавайки 10 000 служители или около 15% от работната сила. Междувременно цената на акциите на BP падна с 39%, което е най -лошото представяне от всички петролни компании през периода.

В интервю за "Ройтерс" главният финансов директор на BP Мъри Охинклос отхвърли значението на спада и заяви, че BP и нейните инвеститори могат да издържат на бързата трансформация. Намаляващите приходи от петрол и газ през това десетилетие ще бъдат компенсирани отчасти от по-високите очаквани приходи от бензиностанции и свързаните с тях магазини, каза той. Тези станции все повече ще предлагат зареждане на електрически превозни средства - бизнес сегмент, който според Охинклос, расте много по-бързо, отколкото BP очакваше, особено в Европа, поради плановете на автомобилните производители, включително BMW и Daimler AG да въведат повече електрически модели.

„Електрификацията расте с много по-бързи темпове, отколкото някога бихме могли да си мечтаем“, каза Охинклос. 

Когато вятърните и слънчевите инвестиции на BP започнат да връщат здравословни печалби, възвръщаемостта ще бъде по-ниска, отколкото BP очаква от петрола и газа. Но те ще бъдат далеч по-стабилни, каза той, в сравнение с "супер нестабилния" петролен бизнес, където цените могат да се повишат или спаднат драстично. Компанията също така планира да увеличи печалбите чрез своята операция за търговия с енергия, една от най-големите в света, която ще се възползва от новия фокус на BP върху производството на електроенергия.

Седем настоящи и бивши ръководители на BP разговаряха с "Ройтерс" при условие на анонимност и споделиха своите виждания относно плана за преход на Луни.

Ръководителите като цяло подкрепиха посоката, но изразиха различни нива на загриженост, че компанията се движи твърде бързо от търговията с висококачествени петролни активи към по-спекулативните инвестиции във възобновяема енергия. Някои се притесняват по-специално, че продажбата на по-висококачествени петролни активи сега може да остави BP с предимно по-нискокачествени активи, които по-късно ще станат по-трудни за разтоварване, тъй като цялата индустрия се стреми към преход към по-чисти енергийни източници.

Неотдавнашен опит за продажба илюстрира нарастващото предизвикателство при продажбата на петролни активи. Когато BP се опита да продаде два дяла в полета в Северно море на Premier Oil, тя намали цената си с две трети в преговорите до 205 милиона долара - сделката да се провали в края на миналата година, когато Premier срещна финансови затруднения.

Един бивш висш изпълнителен директор на BP заяви, че Луни може да е сгрешил, като е определил конкретна цел за капацитета на възобновяема енергия - такава, която би било трудно да се постигне, като същевременно се достигне целта за печалба. Постигането на тези две противоречиви цели ще стане по-трудно, тъй като конкуренцията в индустрията за придобиване на възобновяеми активи се повишава, каза бившият изпълнителен директор, който наскоро напусна BP. Пропуск на една от двете цели няма да се приеме добре от инвеститорите.

Говорителят на BP Дейвид Никълъс каза, че компанията е „строго дисциплинирана“ при избора на възобновяеми инвестиции, които отговарят на определени финансови критерии и ще позволят на Луни да продължи да постига целите за корпоративна печалба.

Луни е изправен пред огромно предизвикателство, за да убеди акционерите да се съгласят с това, което обещава да бъде бурно близко бъдеще за BP, каза Ръс Молд, инвестиционният директор на AJ Bell, една от най-големите платформи за инвестиции на потребители във Великобритания, обслужваща 368 000 души.

„BP все още се стреми да продава активи, в момент, когато търсенето за тях не е голямо, и да рециклира тези пари в активи от възобновяема енергия, където конкуренцията за тях е ожесточена“, заяви Молд в бележка до инвеститорите от август. "Това звучи като потенциална рецепта за продажба на ниски цени, купуване на висока стойност и унищожаване на акционерната стойност по пътя." 

Отвъд петрола, отново

Идеята може да обезпокои акционерите, които си спомнят навлизането на BP в края на 90-те години във възобновяемите източници и в крайна сметка изоставените усилия за ребрандиране на BP като „Beyond Petroleum“. Тогавашният главен изпълнителен директор Джон Браун беше първият лидер на петролна компания, който публично призна, че изкопаемите горива допринасят за изменението на климата. Той инвестира милиарди долари във вятърни и слънчеви проекти, само за да види, че повечето от тях ще се провалят през следващото десетилетие. 

Този път BP надхвърля инвестициите във възобновяеми източници; разтоварва основните нефтени и газови активи. Проектът в Оман е сред най-големите находища на природен газ в света, а BP съобщи на Companies house, че находището е спечелило 17% възвращаемост на капитала, внедрен през 2019 г.

Когато през октомври 2020 г. BP разшири проекта в Оман, за да увеличи добива си на газ, Луни го нарече централно място в стратегията на BP. 

В края на миналата година обаче той беше изправен пред нарастващ натиск да стабилизира компанията на фона на кризата с коронавируса, която подкопа глобалното търсене на гориво и намали цените на петрола и газа. BP завърши годината с нетен дълг от 39 милиарда долара, ниво, което тревожи ръководството, според източници на "Ройтерс". Дългът стана проблематичен поради спадащата стойност на компанията, което увеличи съотношението на дълга към собствения капитал и застраши кредитния й рейтинг. Опасенията също произтичат от трудности при убеждаването на банкери и инвеститори, че нарастващият бизнес на ВР с възобновяема енергия може да печели пари.

В началото на 2021 г. Луни е свикал среща на висшето ръководство на BP в опит да се намерят спешни начини за намаляване на дълга под 35 млрд. долара.

Скоро след това, на 1 февруари, BP обяви споразумението да продаде част от своя дял в газовото находище в Оман за 2,6 млрд. долара на тайландската PTT Exploration and Production. BP се отказа от една трета от 60% от собствеността си - или 20% от целия проект - в сделката. Тази продажба и други помогнаха на BP да намали дълга до 33 милиарда долара до края на март. Усилията бяха подпомогнати и от повишаването на цените на петрола и природния газ. 

Аниш Кападия, енергиен консултант в Palissy Advisors, заяви, че цената на дела в Оман е относително ниска в сравнение със сравними продажби на активи от природен газ. Въз основа на приходите от проекта, Кападия казва, че би очаквал стойност с около 25% по-висока. BP също можеще да спечели значително повече, ако беше изчакала петролната и газовата индустрия се възстанови.

"Те продават печеливш, дълготраен и дългосрочен резерв", каза Кападия за BP. "Те го продават и използват тези приходи за финансиране на алтернативни бизнеси, които няма да генерират свободен паричен поток през по-голямата част от това десетилетие."

Няколко месеца преди сделката в Оман, през юни 2020 г., BP продаде своя бизнес с нефтохимикали за 5 милиарда долара на химическия гигант INEOS. Бизнесът генерира около 4% от общата годишна печалба на BP през 2019 г.

Някои други големи компании се насочиха към нефтохимикалите като зона за растеж и хеджиране срещу очакваните дългосрочни спадове в търсенето на петрол. Royal Dutch Shell и Exxon Mobil през последните години инвестираха сериозно в нефтохимикали, които доставят на редица индустрии, включително пластмасовата.

Усилията на Луни се радват на успех - особено напоследък, тъй като компанията отчита силни печалби за второто тримесечие от 2,8 млрд. долара заради възстановяващия се бизнес с нефт и газ. Но той казва, че свежият приток на пари само го кара да иска да продава петролните активи на BP по-бързо - докато може да постигне по-високи цени за тях, за да финансират повече инвестиции от възобновяеми източници.

„Въпреки че разбираме въпросите в съзнанието на някои инвеститори, ние виждаме убедително предложение за постигане на конкурентна възвръщаемост“ във възобновяемата енергия, каза Луни пред инвеститорите през август.

Молд, инвестиционният директор на AJ Bell, казва, че стратегията на Луни може да се окаже "най-лошият вариант", пред който са изправени BP и други петролни компании, подложени на натиск да променят бизнеса си. Инвеститорите, които купуват акции на BP по настоящите им, по-ниски цени, каза той, могат да видят силна дългосрочна възвръщаемост. 

Лидери по загуби 

Докато отпечатъкът й от изкопаемите горива се свива, компанията е изправена пред предизвикателства при запълването на финансовата празнота с печалби от предприятия за чиста енергия.

Засега проектите на BP за възобновяеми източници носят загуби. През юни 2018 г. компанията закупи своята компания за зареждане на електрически превозни средства bp pulse - наричана тогава Chargemaster - за 179,3 милиона долара. Петролната компания се надява отчасти да увеличи богатството на компанията, като инсталира хиляди бързи зарядни устройства за електромобили в голямата си мрежа от бензиностанции. Станциите и свързаните с тях магазини са били ключов двигател на печалбата, а BP залага, че шофьорите на EV ще пазаруват и закусват повече, докато зареждат автомобилите си, което отнема повече време от зареждането на бензин.

BP обяви сделка за придобиване на 43% дял в Lightsource през декември 2017 г. за 200 милиона долара. Сега тя притежава 50% от фирмата, която оперира слънчеви ферми в 15 държави и е утроила капацитета си от 2017 г. до 20 гигавата.

Дев Санял, ръководител на бизнеса с природен газ и възобновяеми енергийни източници на BP, заяви, че предприятията със слънчева енергия започват да носят печалби по-бързо от вятърните паркове в морето, където развитието може да отнеме много повече време. Но първоначално слънчевата енергия осигурява по-ниска възвращаемост от вятъра, каза изпълнителният директор на Lightsource BP Ник Бойл в декларацията за 2019 г. Възвращаемостта се увеличава постепенно, отчасти защото слънчевата енергия има по-ниски разходи за поддръжка от съоръженията за вятър.

BP тази седмица обяви назначаването на Aниа-Изанел Доценрат, ветеран от сектора за възобновяеми източници, на мястото на Санял. Този ход се разглежда като допълнителен знак за стремежа на Луни да се разнообрази далеч от петрола и газа. 

Скъпи вятърни проекти

BP се намеси агресивно в офшорните вятърни паркове през октомври 2020 г., когато купи 50% дял от норвежкия енергиен гигант Equinor в два проекта край Източното крайбрежие на САЩ за около 1 милиард долара. Офшорните проекти, следващата граница на индустрията, са далеч по-сложни и капиталоемки от проектите на сушата и използват по-нови технологии.

Много водещи петролни компании с опит в експлоатацията на дълбоководни нефтени и газови находища направиха подобна стъпка. Някои, като Shell и Equinor, започнаха своите офшорни вятърни предприятия преди няколко години. Комунални услуги като испанската Iberdrola и датската Orsted също са добре установени.

Тази силна конкуренция означава, че BP плаща солидна цена за влизане в сектора, казват някои съперници. През февруари BP и нейният партньор Energie Baden-Württemberg AG платиха 1,24 милиарда долара за правата за изграждане на два проекта в Ирландско море.

BP признава за високите разходи - но перспективата за дългосрочни договори за доставка на електроенергия ще направи възвращаемостта по-надеждна.

„Нямате върховете и спадовете на петрола и газа“, каза Санял.

Ще минат години, преди инвеститорите да разберат резултата от залога на Луни за възобновяеми източници. И все пак дори сравнително бързата трансформация на BP не стига достатъчно далеч за намаляване на климатичните щети, каза Ким Фустие, анализатор на нефт и газ в банка HSBC. Тя очаква приходите на BP от възобновяеми източници и нисковъглеродни предприятия да представляват 4% до 5% от общите приходи до средата на десетилетието и 10% до 15% до 2030 г.

"Това далеч не е достатъчно, за да могат инвеститорите да започнат да мислят за тези компании като за част от решението", каза Фустие.