Саудитска Арабия има най-строгите правила по ваксинация в света

Държавните служители залагат на стратегия, която на практика прави ваксинацията почти задължителна

12:30 | 4 септември 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Охранител стои на входа на всеки мол в столицата на Саудитска Арабия, като за да влязат посетителите трябва да докажат своя ваксинационен статус чрез правителствено телефонно приложение, което проследява тяхното местоположение по всяко време, пише Bloomberg.

Антиутопията за противниците на изискванията за ваксини от САЩ до Франция вече е реалност в Саудитска Арабия. От 1-ви август страната въведе едни от най-строгите правила за имунизация в света.

Докато силно заразният Делта вариант на Covid-19 бе причина за въвеждане на нови локдауни, държавните служители в най-големия износител на суров петрол в света разчитат на стратегия, която прави ваксинацията почти задължителна, за да поддържат икономиката си отворена. Това превръща 35 -милионната нация в експеримент за това какво може да се случи, ако подобни строги мерки се въведат и в други страни. 

Досега политиката работи. Процесът по ваксинация се е увеличил откакто бяха обявени правилата. Новите случаи намаляват и данните за мобилността на Google показват, че посещенията на работното място са намалели само с 6% в сравнение с базовата линия преди пандемията, в сравнение с 50% в Лондон. Опитът на Саудитска Арабия показва границите на политиките, които забраняват на неваксинираните да се върнат в офисите, да ходят на училище или да посещават обществени места. Дори в абсолютна монархия, която криминализира несъгласието, прилагането на новите мерки се оказа нелесна задача.

„Правителството го налага на гражданите - това е пълно робство“, казва 23-годишната Рауан, безработна дипломирана юристка, която е ваксинирана само с една доза, но не иска втора, защото се притеснява от дългосрочните ефекти.

Задължителната ваксинация се превърна в гореща тема по света, тъй като случаите на Covid-19 се разрастват наново, предизвиквайки правни дебати и протести, докато работодателите и правителствата затягат изискванията. Франция въведе ваксинационен паспорт, който сега е необходим за достъп до множество обществени места, докато Ню Йорк въведе задължителна имунизация за учители и държавни служители и всеки, който се храни на закрито в ресторант или посещава фитнес зала или място за забавление. Индонезия заплаши да наложи глоби на тези, които не желаят да се ваксинират.

Много малко са държавите, които са наложили подобни строги мерки като в Саудитска Арабия, където отказът от ваксинация може да забрани на хората да пазаруват в хранителните магазини, да попречи на 12-годишните да посещават училище, да спре гражданите да пътуват в чужбина и да струва на работниците работата им във всеки сектор.

Все повече хора започнаха да се ваксинират с наближаване на крайния срок на 1-ви август за издаване на ваксинационен паспорт. Кралството предлагаше ваксини AstraZeneca на всички възрастни, както и Moderna и Pfizer-BioNTech на всички на възраст над 12 години. Броят на напълно ваксинираните хора е скочил до 42% от населението от само 13% преди шест седмици. Около 63%, включително 99% от учениците на държавни училища на възраст от 12 до 18 години, са получили поне една доза.

Все още Саудитска Арабия изостава от някои страни с подобно население като Канада, където 65% от жителите са напълно ваксинирани, но ги настига бързо, тъй като фокусът се променя от поставянето на колкото се може повече първоначални дози до поставянето само на втора доза.

„Имам чувството, че изпреварваме другите страни“, каза Дуня Фахад, 27-годишна продавачка на парфюми.

Сред група от населението обаче затягането на правилата за ваксините засилва противопоставянето и разпалва страха. Системата, базирана на приложение, наречено Tawakkalna, също усложнява живота на хора, които нямат дигитална грамотност или постоянен достъп до интернет, като някои имигрантски работници, например.

Световната здравна организация предупреди широката общественост срещу задължителната ваксинация, като посъветва вземащите решения да преценят дали това „ще застраши общественото доверие или ще изостри неравенството за най-уязвимите“.

Въпреки продължителното колебание, официалните лица очакват поне 70% от населението да бъде напълно имунизирано до октомври. Границите са отворени отново само за ваксинирани туристи и правителството планира развлекателна програма с надеждата да привлече 20 милиона туристи. Доказателство за ваксинация или скорошно възстановяване се изисква не само на събития, но и във всяко търговско заведение, правителствени сгради, офиси и др. Засега това означава една доза, но някои места, като образователни институции, се изискват две.