Къде сгреши Ангела Меркел?

За да се справи с бежанците, тя има нужда от подкрепата на Европа

14:18 | 7 септември 2016
Автор: Севделина Илиева
Германският канцлер Ангела Меркел. Снимка: Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Германският канцлер Ангела Меркел. Снимка: Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Ангела Меркел все още е лидер на Германия и Европа, а друг от този ранг дори и не се задава. Но тя сбърка с реакцията си към бежанската вълна - отвори вратите на Германия за мигрантите, а отговорът на останалите държави в ЕС беше съвсем различен, пише в свой анализ Bloomberg.

Християндемократическият съюз на Ангела Меркел изгуби позициите си на втората най-силна партия в Мекленбург - Предна Померания. Антиимиграционната формация "Алтернатива за Германия" (AfD) спечели местния вот. Причината е в политиката на управляващите към бежанците, а този резултат заслужава анализ не само в Германия, но и в целия ЕС. 

През 2017 година в Германия ще се проведат парламентарни избори и на тях AfD може да се превърне във фактор в германската политика, пише Investor.bg

Позицията на Меркел по отношение на бежанците е и смела, и праведна. Тя призова за хуманизъм към милионите, бягащи от военни конфликти в Сирия, Близкия изток и Африка. Така над 1 млн. мигранти влязоха в Германия през 2015 година. "Ние можем да се справим", увери германският канцлер.

Но след серия инциденти в страната през последните месеци, общественото мнение се променя. Усещането е за липса на контрол.

Меркел не бърка, когато иска да помогне, но тя не обърна внимание на трудностите по интегриране и твърде безгрижно пренебрегна опасенията на обществото за бежанците. Това позволи на AfD да заяви, че германският канцлер не слуша своите хора.

За да се справи с тази ситуация Ангела Меркел се нуждае от подкрепата на Европа - бежанците не са проблем само на Германия. Управлението на тази криза изисква ангажираност и ресурсите на целия ЕС, но подобна подкрепа очевидно липсва. Меркел се надяваше да даде пример на останалите държави в общността, но това не се случва досега.

Но и "крайнодясната заплаха" не е проблем само за Германия. Ето защо е в интерес и на другите правителства в Европа да се превърнат в помощници на Меркел в тази криза.