По-слабата крона в подкрепа на Шведската централна банка

Защо централната банка може да не предприеме още стимули на този етап в четири графики

16:14 | 4 септември 2016
Автор: Investor.bg
Снимка: Erik Abel/Bloomberg
Снимка: Erik Abel/Bloomberg

Централната банка на Швеция може да се въздържи засега от добавянето на още стимули, след като неочакваното отслабване на кроната играе подпомагаща роля в борбата за насърчаване на инфлацията, пише Bloomberg.

Според 20 от общо 21 анализатори, анкетирани от Bloomberg, Шведската централна банка ще запази основната си репо лихва на рекордно ниско ниво от -0,5% на предстоящото заседание в сряда. В същото време, петте най-големи банки в Швеция предвиждат, че Riksbank ще остави непроменен обемът на изкупуваните облигации, като три от тях очакват програмата да бъде разширена по-късно през тази година.

„Шведската централна банка не се намира в позиция, в която спешно трябва да предостави нещо ново“, коментира Пар Магнисън, главен стратег в Swedbank в Стокхолм. „Ако шведската крона поскъпне, връщайки се на нивата от преди вота за Brexit, тогава централната банка би могла да предприеме подобен ход. В момента обаче паричните власти са доволни от начина, по който се развиват нещата през летните месеци“.

Съществуват четири причини, които обясняват защо гуверньорът Стивън Ингвес може да не предприеме още облекчения на паричната политика:

Графика 1. Изменение на общата и базисната инфлация на годишна база. Източник: Bloomberg 

Общата инфлация се изкачва към инфлационния таргет на централната банка от 2%, докато базисната инфлация, индикаторът, който финансовата институция следи отблизо, достига 1,4%. В същото време, при сезонно изгладени данни безработицата спада до най-ниските си нива от почти 8 години, засилвайки по този начин инфлационния натиск.

Графика 2. Прогнозно и реално движение на шведската крона. Източник: Bloomberg 

След месеци на покачване шведската крона обърна посоката отчасти в резултат на решението на британците да напуснат ЕС. Това е добра новина за Riksbank, чийто безпрецедентни усилия да насърчи инфлацията се въртяха около избягването на прекомерното поскъпване на валутата, което би могло да бъде резултат от стимулите на ЕЦБ.

Графика 3. Годишен ръст на БВП на сезонно изгладена база. Източник: Bloomberg

Макар че има някои признаци за забавяне на икономическия растеж на Швеция, икономиката на страната е една от най-бързо растящите в Европа. БВП на Швеция нараства с 3,1% през второто тримесечие на годишна база.

Графика 4. Намаляване на програмата за количествени улеснения. Източник: Bloomberg 

На фона на вече изкупените 1/3 от емитираните държавни облигации като част от програмата за количествени улеснения Шведската централна банка вероятно ще запази някои инструменти в арсенала си за спешни случаи. 

Какво следва?

Анализаторите залагат на по-интересна среща на централната банка през октомври и декември, когато паричните власти вероятно ще бъдат изправени пред натиска да отговорят на по-смекчените сигнали, идващи от ЕЦБ (следващото заседание на ЕЦБ ще се проведе в четвъртък, ден след срещата на Шведската централна банка)

Според Магнисън един вероятен сценарий е например Шведската централна банка да добави още стимули под формата на покупка на ипотечни или общински облигации.