Как да тълкуваме нелогичните ни ходове

Поредната лекция от лятната инициатива на Investor.bg

16:12 | 29 август 2016
Автор: Виргиния Стаматова
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Взимането на решения е в основата на целия ни живот, който може да бъде разгледан като низ от решения. Именно способността да взимаме правилни, обмислени и целенасочени решения, ни отличава и ни е извела на най-високото стъпало като биологичен вид от еволюционна гледна точка.

Решенията, които взимаме в сферите на икономиката и финансите, могат да бъдат още по-важни, имайки предвид ефектите, които тези две взаимосвързани системи имат върху живота на всички ни.

Често обаче решенията, които взимаме, са нелогични и нерационални, а по-тревожното е, че рядко осъзнаваме това. Твърдението важи с пълна сила и за гореспоменатите сфери на икономиката и финансите. Това беше основната теза в деветата лекция от летния онлайн курс на Investor.bg по повод 15-тата годишнина на сайта на пазарния анализатор, водещ и редактор в Bloomberg TV Bulgaria Велко Каменов.

Областта в икономиката, която изследва именно темата за нелогичните решения, факторите, които стоят зад тях, и начините да се преборим с нерационалното, е поведенческатаикономика.

Вдъхновена от психологията, поведенческата икономика изучава реакциите и решенията ни с цел да ги предвиди и повлияе с умело насърчение. Тази школа включва принципите на поведенческата психология, като чрез тях търси отговори за поведението на хората и институциите, както и последващите ефекти върху цените на пазарите, възвръщаемостта и разпределението на ресурсите.

Кои са факторите, които стоят зад нелогични и нерационални решения, на които всички ние сме податливи в определени ситуации? Можем ли да се научим да действаме по-рационално и как да направим така, че да не ставаме жертва на нелогичното?

Отговорите на тези въпроси можете да видите във видеолекцията: