Корпоративните печалби хвърлят сянка над икономиката на САЩ

Пето поредно тримесечие на спад в индикатора

14:44 | 28 август 2016
Обновен: 14:46 | 28 август 2016
Темпът на прираст на корпоративните печалби в САЩ. Графика: Bloomberg
Темпът на прираст на корпоративните печалби в САЩ. Графика: Bloomberg

Корпоративните печалби преди данъци в САЩ – най-голяма световна икономика – бележат спад от 4,9% през второто тримесечие на 2016 на годишна база. Това е пето поредно тримесечие на спад в индикатора, което пък представлява най-лошата серия от Големата рецесия от 2009 насам. Това показаха правителствени данни, публикувани в петък, 26 август.

Негативните данни хвърлят сянка върху бизнес инвестициите, които вече също са слаби, а освен това представляват риск пред продължаване на разкриването на нови работни места със силен темп.
Именно данните за новите работни места в САЩ бяха един от светлите лъчове в американската икономика през последните 2 месеца.

Последният прочит на данните – ръстът на новите работни места в САЩ – ще бъде публикуван в края на седмицата, в петък, 2 септември.

Положителните данни от пазара на труда от последните 2 месеца означават, че още един силен доклад може да се отрази сериозно на намеренията на Фед за повишаване на лихвите.

„Ако получим наистина силен доклад за новите работни места, ръст от над 200 хил., със значително по-висок ръст на заплатите, то несъмнено те (Фед б.р.) ще намерят за трудно да устоят на повишение на лихвите, вероятно през септември и със сигурност през декември“, коментира Ел-Ериан в интервю за Bloomberg в петък, 26 август.

Ето и други ключови данни, които предстоят за пазарите през идната седмица (29 август – 2 септември).