Данните, които могат да накарат Фед да повиши лихвите

Анализ на главния икономически съветник на Allianz Мохамед Ел-Ериан

13:20 | 28 август 2016
Обновен: 13:22 | 28 август 2016
Орелът на фасадата на сградата на Фед. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg
Орелът на фасадата на сградата на Фед. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Ръстът на новите работни места в САЩ вероятно се е забавил през август, след като последните 2 месеца – юни и юли – маркираха най-силните ръстове в индикатора за годината. Такава е прогнозата на икономисти, анкетирани от Bloomberg, седмица преди публикуването на данните. Това е и последният доклад за новите работни места преди следващата среща на Фед, която ще се проведе на 21 септември. Икономистите прогнозират, че най-голямата икономика в света е добавила около 180 хил. нови работни места през последния месец на лятото.

Дали обаче по-силен прочит на данните може да накара Фед да повиши лихвите още през септември. Според главния икономически съветник на Allianz Мохамед Ел-Ериан – да.

Ако получим наистина силен доклад за новите работни места, ръст от над 200 хил., със значително по-висок ръст на заплатите, то несъмнено те (Фед б.р.) ще намерят за трудно да устоят на повишение на лихвите, вероятно през септември и със сигурност през декември“, коментира Ел-Ериан в интервю за Bloomberg в петък, 26 август.

Доводите за повишаване на лихвите в САЩ се повишават на фона на последните данни от американската икономика, като това каза самият гуверньор на Фед Джанет Йелън в петък, 26 август.

Целта за заетостта беше постигната. Продължаваме да създаваме много нови работни места. Растежът на заплатите се повишава. И много важно процентът на участие на хората в работната сила най-накрая върви нагоре“, коментира Ел-Ериан.

Вероятността, възприемана от пазарите, за повишение на лихвите през септември се повиши до 38% спрямо 32% в четвъртък, 25 август – преди гуверньорът на Фед Йелън да говори на симпозиума Джаксън Хол. Вероятността за повишение на лихвите до края на 2016 пък скочи до 62% спрямо 57% в четвъртък.