Наръчник за начинаещи в криптожаргона

Инвестирането в криптовалути изксва апетит за риск и изцяло нов речник

07:46 | 28 април 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Инвестирането в криптовалути изксва апетит за риск и изцяло нов речник, пише CNN.

Ето и кратък наръчник за начинаещи във фундаментите на криптоезика:

Биткойн

Биткойн е криптовалута, създадена през 2009 г. от неизвестен човек или хора, използващ/и името Сатоши Накамото. За разлика от традиционните валути като щатския долар, биткойн не е контролиран от банка или правителство. Биткойн е най-високо оценената и популярна криптовалута днес.

Блокчейн

Блокчейн е ключова технология зад повечето криптовалути, незаменяеми токени или други уникални дигитални активи.

Блокчейн може да се използва за съхранението на всякакви видове информация, но също така една от най-честите ѝ употреби е за съхранение на трансакции с криптовалути.

Блокчейн е фундаментална за съществуването на биткойн - тя представлява децентрализирана база данни, която не може да бъде контролирана от личност или група - за разлика от фиатните пари, които се управляват от централните банки.

Coinbase

Coinbase е водещата борса за търговия с криптовалути. Компанията стана публична през април - събитие, което беше разглеждано като повратен момент за навлизането на криптовалутите на масовия пазар.

Криптовалута

Изцяло дигитална валутна система, изградена от токени.

Доджкойн

Криптовалута, създадена на шега през 2013 г., използваща за лого меме с куче от породата Шиба ину. На фона на по-широкия интерес към криптовалутите обаче доджкойн също се радва на нарастващо внимание. Тя има пазарна капитализация от над 30 милиарда долара към 27 април и поскъпва с над пет хиляди процента през тази година. За разлика от повечето популярни криптовалути, доджкойн остава сравнително евтин - цената на един токен достигна исторически връх от 45 цента през април. Дали това обаче е умна инвестиция остава отворен въпрос.

Илон Мъск

Главният изпълнителен директор на американския производител на електромобили Tesla е известен с публикациите си в Twitter, които предизвикват рали при криптовалутите като биткойн и доджкойн.

Етериум

Софтуер с отворен код, базиран на блокчен, който контролира криптовалутата етер. Тя е втората по големина дигитална валута с пазарна капитализация от близо 300 милиарда долара.

FUD ("fear, uncertainty, doubt" - “страх”, “несигурност”, “съмнение”)

В криптосвета FUD се отнася до негативна информация, която натежава на цените на активите.

Копаене

Сложният процес, при който нови биткойни навлизат в обръщение. “Копаенето” не е за навлизащи на пазара играчи - то изисква мощни компютри, които решават сложни математически пъзели за създаването на нов “блок” на блокчейн.

Процесът по “копаене” черпи много електроенергия, което води до тревоги относно влиянието на биткойн върху околната среда.

Незаменяеми токени или NFT

NTF са части от дигитално съдържание, свързани с блокчейна на етериум. “Незаменяеми” като цяло значи по един от вид; нещо, което не може да бъде сменено - за разлика от долара например. 

Сатоши Накамото

Този псевдоним се отнася за хората или човека, създал/и биткойн. Истинските им идентичности остават неизвестни.

Сатоши, или “Сатс”

Най-малката част от биткойн, някога налична в блокчен.

Портфейл

Подобно на физическия портфейл, в който хората носят кеш и кредитни карти, портфейлът в криптосвета е място за съхранение на дигитални валути. Основното нещо, което трябва да се знае за него, е, че потребителят никога не бива да губи или забравя паролата си.