Как Бил Гейтс натрупа богатство от 128 милиарда долара?

Жаждата за знание, правилния бизнес партньор и увереността са сред ключовите фактори зад успеха на съоснователя на Microsoft

09:03 | 14 април 2021
Обновен: 09:34 | 14 април 2021
Автор: Николета Рилска
Съоснователят на Microsoft Бил Гейтс. Снимка: Michael Cohen/Bloomberg
Съоснователят на Microsoft Бил Гейтс. Снимка: Michael Cohen/Bloomberg

Някога младо момче, което харесва да се занимава с компютри, Бил Гейтс сега е сред най-богатите хора на света. Според Forbes Гейтс има нетно състояние от 128,1 милиарда долара към април 2021 г., пише Yahoo Finance.

Как обаче Гейтс постигна този успех?

Той има жажда за знание

Гейтс посещава за кратко Харвардския университет, преди да го напусне, но въпреки това отдава успеха си на времето, прекарано там.

„Това беше невероятна привилегия (да учи в Харвард) и въпреки че напуснах рано, бях преобразен от годините си в университета, приятелствата, които създадох, и идеите, по които работих“, заяви Гейтс в реч през 2007 г.

Родителите му го подкрепят

В отговор на въпрос относно моделите му на подражание, Гейтс отговаря, че това са родителите му.

“Имах прекрасни родители, като и двамата бяха въвлечени в различни интересни активности и прибирайки се вкъщи говорехме за света на бизнеса, правото, политиката, благотворителните дейности, в които участваха”, разказва Гейтс през 1998 г.

Родителите му са разбирали и подкрепяли интереса му към компютрите, дори решението му да прекъсне образованието си в Харвард.

Той чете много

В интервю бащата на Гейтс казва, че синът му е бил изключително запален читател като дете. „Почти всякакъв вид книги го интересуваха - енциклопедии, научна фантастика, всичко“, посочва той.

Гейтс запазва любовта си към четенето през целия си живот. Той дори има собствен блог, където често препоръчва книги.

Четенето вероятно е допринесло за успеха на Гейтс, тъй като му е помогнало да изгради знанията, от които се нуждае, за да стане успешен предприемач.

Той избира страхотен бизнес партньор

Гейтс е взел безброй брилянтни бизнес решения, много от които включват хората, с които е избрал да работи.

„Бих казал, че най-добрите ми бизнес решения наистина са свързани с подбора на хора“, казва самият той в интервю през 1998 г. „Изборът ми да си партнирам с Пол Алън вероятно е на върха в списъка“, посочва Гейтс.

Алън и Гейс са приятели от детството и заедно основават Microsoft през 1975 г.

Той остава уверен в своята мечта и визия

Гейтс посещава Lakeside School - елитно частно училище в Сиатъл, което му дава достъп до компютри, когато е в седми клас. Той твърди, че опитът му в училището го е насърчил да прави невъзможното.

„Опитът и прозрението, които с Пол Алън придобихме тук, ни дадоха увереността да създадем компания, базирана на тази дива идея, с която никой друг не се съгласи - че компютърните чипове ще станат толкова мощни, така че компютрите и софтуерът да се превърнат в инструмент, който да бъде на всяко бюро и във всеки дом“, посочва Гейтс в реч от 2005 г.

Той има спешно финансиране за Microsoft

Гейтс научава рано, че за да успее, той трябва да натрупа голям спешен фонд за Microsoft, който ще поддържа бизнеса на повърхността, ако някога срещне финансови пречки.

„Избрах този невероятно консервативен подход - исках да имам достатъчно пари в банката, за да покрия разходите за година, дори ако не получим никакви плащания - през цялото време съм почти верен на това“, твърди Гейтс.

Той се учи от грешките си в Microsoft

„Нашите продукти (на Microsoft) бяха достатъчно успешни, така че дори когато направехме грешка - когато да наемем грешен човек или да организираме нещата по грешен начин - бяхме достатъчно откровени със себе си, за да си кажем - опа, това не работи”, посочва Гейтс в интервю за BBC през 2008 г. "Имахме шанс да се поучим от всички грешки, които допуснахме", добавя той. 

Той спи по седем часа в денонощието

Въпреки че много успешни бизнесмени обичат да се хвалят колко малко спят, Гейтс харесва обратното.

„Обичам да спя по седем часа“, посочва той пред пред Seattle Times през 1990 г. „Въпреки че е забавно да стоя цяла нощ - ако трябва да бъда креативен, ми трябват седем часа”, разказва Гейтс.

Той има добър финансов съветник

Що се отнася до избора на финансов съветник, Гейтс със сигурност знае как да го направи. Неговият управител на средства Майкъл Ларсън е до голяма степен отговорен за генерирането на богатството на Гейтс.

Business Insider съобщи през 2014 г., че Гейтс е наел Ларсън преди повече от две десетилетия - когато неговото състояние е 5 милиарда долара - да управлява личната му инвестиционна компания Cascade Investment, LLC. Според Business Insider Гейтс „става по-богат по-бързо, отколкото може да раздава парите си“ благодарение на Ларсън.

Той диверсифицира частното си портфолио

Когато Гейтс изгражда Microsoft, той влaга по-голямата част от времето, енергията и творческия си талант, за да превърне дружеството в най-голямата технологична компания в света. След като забогатява, той прави това, което повечето финансови съветници препоръчват на инвеститорите - диверсифицира.

Гейтс продава по-голямата част от акциите си на Microsoft - сега той притежава малко повече от 1% от книжата на компанията. След това той използва парите, за да инвестира в широк спектър от различни акции и други активи, които предпазват огромното му портфолио.

Той знае кога е надраснал дадено парньорство

Партньорството на Microsoft с IBM формира гръбнака на революцията на персоналните компютри през 80-те години на миналия век. Двете компании си сътрудничат, за да създадат операционните системи, които вдъхват живот на повечето компютри. До началото на 90-те години обаче партньорството изпада в застой и Гейтс решава, че Microsoft ще се справи по-добре сама.

Той знае как да пуска контрола

Според доклад от 2019 г. на Inc. Гейтс е постигнал успех едва след като се е научил да вярва на хората, които е наел, и да им делегира отговорност. Това обаче изисква него да направи нещо, което е противоположно на цялата му личност - да пусне контрола.

Той остава отдаден на работата си

Както много предприемачи казват - трябва да обичате това, което правите, ако се надявате да успеете. Бил Гейтс се влюбва в компютрите като дете и цял живот изгражда един от най-успешните бизнеси в света.

„Трябва да се наслаждавате на това, което правите всеки ден, а за мен това е да работя с много умни хора“, казва Гейтс през 1998 г.

Въпреки че се разделя с ежедневната си роля в Microsoft преди повече от десетилетие, Гейтс остава председател на борда на компанията. През 2020 г. обаче той напусна борда, за да се съсредоточи върху своята благотворителна дейност.