Цените на жилищата се раздуват навсякъде по света

Свързаните с пандемията стимули, свръхниските лихви и промените в поведението на купувачите се отразяват на имотните пазари от Европа до Азия

07:46 | 30 март 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg
Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg

На фона на бума на имотния пазар в САЩ палалелен ръст на цените на недвижимите имоти по света от Амстердам до Окланд повдига опасения от възможни балони и кара някои правителства да се намесят, за да охладят пазарите, пише в свой анализ The Wall Street Journal.

Властите вече бяха разтревожени от високите цени на имотите в части от Европа, Азия и Канада преди пандемията, тъй като ниските лихвени проценти поддържат търсенето силно.

Сега обаче трилиони долари бяха насочени към глобалната икономика под формата на стимули за преодоляване на щетите от коронавирусната пандемия и мнозина бяха принудени да започнат да работят от домовете си, което дава допълнителен тласък на пазара.

Това поставя властите и централните банкери в трудна ситуация. Мнозина искат да запазят ниските лихви с цел поддържането на устойчиво възстановяване след пандемията, но се трвожат, че хората ще заемат твърде много средства за жилища, чиито цени ще стагнират или ще се понижат по-късно. Други инструменти, с които те разполагат за охлаждане на търсенето, включително по-строги изисквания за ипотеките, не винаги работят или са отлагани, докато властите не са сигурни в по-широкото икономическо възстановяване.

Датската централна банка наскоро предупреди, че евтиното финансиране и спестяванията, които се увеличиха по време на пандемията, могат да доведат до заемането на повече дълг от хората за закупуването на имоти и цените им да се повишат.

“Ясно е, че повишаващите се цени (на жилищата) с между 5 и 10% годишно в зависимост от пазара, за който говорим, не са устойчиви в дългосрочен план”, заяви Карстен Билтофт, помощник-гуверньор на централната банка.

В Китай регулаторите опитаха да успокоят имотния пазар, но без резултат. Цените на имотите се повишават с 16% през миналата година в Шенжен например. В Нова Зеландия властите наскоро затегнаха изискванията за ипотечните кредити, след като средните цени на имотите отбелязаха ръст от 23% през февруари на годишна база, достигайки рекордни нива.

В Сидни, където цените на имотите също удариха рекорди, търсенето на нови ипотечни кредити е толкова високо, че някои банки не успяват да се справят, твърди Кристиан Стивънс, старши кредитен консултант в Shore Financial. 

“Това е лудост”, посочва той. “Никога не сме били толкова заети и не сме виждали толкова запитвания. И не изглежда, че това ще се забави скоро”, твърди Стивънс.

В 37-те богати страни в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие цените на имотите достигат рекорди през третото тримесечие на 2020 г., показват данни на ОИСР. Цените се повишават с близо 5% за годината - най-бързия темп на растеж от близо 20 години.

В САЩ също се отчита силен ръст на цените на имотите, въпреки че икономистите като цяло не са твърде разтревожени. Имайки се предвид предишни периоди на силен интерес към пазара, потребителите сега разполагат с по-високи кредитни рейтинги и използват по-голямо самоучастие за покупка.

Икономистите виждат подобни поводи за оптимизъм навсякъде по света, което прави повторението на глобалната криза на жилищния пазар от 2008 г. малко вероятно. Горещите пазари може да се “охладят” естествено, без да предизвикат по-широки щети, след като лихвите се повишат и търсенето се понижи. Подобно на ситуацията в САЩ, голяма част от покупките в света се дължат на реално търсене, а не на спекулации, тъй като семействата търсят начини да подобрят собствеността си заради повечето време, което прекарват у дома.

Силните цени на жилишните имоти също така карат притежателите им да се чувстват по-заможни, окуражавайки ги да харчат повече.

Въпреки това на фона на рекордно високите цени на акциите някои власти се тревожат, че огромните количества стимули тласкат цените на всички активи до неустойчиви нива в някои градове, което може да доведе до корекции на местните пазари.

Представители на датската централна банка заявиха пред The Wall Street Journal, че едно от опасенията е, че високите цени на имотите могат да принудят домакинствата да поемат твърде висок риск, за да финансират покупките си. Цените в Нидерландия, където също има недостиг по отношение на предлагането, се повишават със 7,8% през миналата година, след като отчетоха ръст от 6,9% през 2020 г., посочват анализатори на ING Group.

Гуверньорът на канадската централна банка Тиф Маклем заяви през февруари, че има ранни сигнали за “прекомерно изобилие” на канадския имотен пазар, като цените се повишават със 17% на годишна база, сочат данни на Канадската асоциация на недвижимите имоти. Маклем посочи, че властите ще следят ситуацията отблизо, но отхвърли възможността за предприемане на допълнителни мерки, като отбеляза, че икономиката се нуждае от цялата подкрепа, която може да получи.

Правителствата също така посочват, че са притеснени от цените, които може да изтласкат повече семейства от пазара, задълбочавайки неравенствата, които се влошиха по време на пандемията, и потенциално отлагайки плановете на по-младите от тях за деца.

В Сеул, където цените на имотите в даден момент от годината се повишиха с почти 15% на годишна база, някои двойки отлагат сключването на брак с надеждата това да улесни закупуването на дом. Изискванията за доходи за ипотечните кредити с ниски лихви в Южна Корея са по-благосклонни за отделни лица, отколкото за двойки.

Миналата година Китай постави нови ограничения за финансиране с надеждата да охлади цените на жилищата, но пазарът остана сравнително непроменен. В началото на март председателят на основния китайски банков регулатор заяви, че се притеснява от евентуална корекция на цените на жилищата, която може да застраши стабилността на банките.

Цените на жилищата в Европа продължават да се покачват въпреки много по-мрачните икономически перспективи за икономиката, отколкото в САЩ или Китай. Това отчасти е така, защото правителствата продължават да подкрепят семействата със субсидии за заплати и мораториуми върху изплащането на заеми. Междувременно лихвените проценти продължават да подкрепят пазара, като ипотечните лихви са средно 1,35% в еврозоната.