Добрите икономически новини са нож с две остриета за пазарите

Оптимизмът от възстановяването се превръща в опасение относно възможно прегряване на икономиката

16:38 | 8 март 2021
Обновен: 16:39 | 8 март 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Представянето на финансовите пазари в понеделник показва как дори най-положителните новини за световната икономика не могат да подкрепят рисковите активи, които бяха засегнати от случващото се на глобалния пазар на облигации, съобщава Bloomberg.

Акциите остават чувствителни към повишаването на доходността по облигациите въпреки одобрението на пакета от стимули в САЩ за 1,9 трилиона долара и данните, които показаха, че износът на Китай се повишава. Други чувствителни към риска активи, като корейския вон и индонезийските облигации, също отслабват, заедно с книжата на технологичните дружества.

“Прибирането на печалба все още не е приключило, имайки се предвид, че доходността по облигациите се повишава и инвеститорите стават предпазливи”, посочва Джаксън Уонг, директор на Amber Hill Capital. Той отбелязва, че доходност от около 1,6% по 10-годишните държавни облигации не е положителна за стойността на активите и няма перспектива повишаването ѝ да приключи в краткосрочен план.

Азиатските акции

Азиатските акции поевтиняват след повишаването на доходността по облигациите в САЩ. Графика: Bloomberg 

Подобряващите се данни и приемането на втория по големина пакет стимули в американската история преобърнаха оптимизма от възстановяването в опасения от прегряване на икономиката и по-скорошно от очакваното повишаване на лихвените проценти. Мерките за борба с последиците от пандемията сега са причина за волатилността на пазарите на акции и облигации, подновявайки диалога относно твърде високите оценки на компаниите по света.

“Краткосрочният риск е да видим продължаващ ръст на доходността по облигациите до над 2%”, смята Кон Го, Australia & New Zealand Banking Group. “Това ще доведе до допълнителни промени в цените на активите, които по-рано се възползваха от ниската доходност”, смята той.

Ето и някои от водещите движения на пазарите в понеделник:

- индексът MSCI Asia Pacific се понижава с 0,7%, отбелязвайки загуби за трета поредна сесия;

- корейският вон отслабва до най-ниското си ниво от ноември;

- доходността по 10-годишните индонезийски облигации се повишава с 15 базисни пункта до 6,84% - най-високото ниво от октомври насам;

- доларовият индекс на Bloomberg преобърна загубите, като се повишава с 0,1%, увеличавайки напредъка си от 0,9% през миналата седмица.

Въпреки че пакетът стимули в САЩ ще трябва да премине финално гласуване в Камарата на представителите във вторник, икономистите вече увеличават очакванията си за растежа. И въпреки че покачването на доходността по облигациите често е приемано като признак на икономическа сила, темпът предизвика опасения относно непредвидимата спирала в посока надолу в цените на облигациите.