Електромобилите са по-скъпи от конвенционалните, но не чак толкова много

Според BloombergNEF след 3 години няма да има разлика в първоначалните разходи за закупуване между електромобилите и конвенционалните автомобили

21:00 | 25 февруари 2021
Обновен: 21:43 | 25 февруари 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Един от начините да разгледаме продажбите на на автомобили е по тяхната цена, пише Натаниел Бълард за Bloomberg. Когато се анализира цената на автомобилите, се забелязва нещо поразително: евтините нови автомобили почти изчезнаха в САЩ. През 2012 г. над 50% от продадените нови автомобили са били на цена под 30 000 долара, а за миналата година повече от поливината от тях от са били продадени за над 40 000 долара.

Избрани автомобилни

Изчезващата евтина нова кола. Пазарен дял на автомобилите първа ръка по процент и цена в САЩ. Графика: Bloomberg

На лице е известна инфлация, но тя не е чак толкова много. Така автомобил на стойност 20 000 долара през 2012 г. днес би струвал 22 760 долара. Това е 14-процетно увеличение за девет години.

Ако инфлацията не може да обоснове изцяло ценовите флуктуации, тогава логичният извод би бил, че продажбите на нови автомобили все повече се увеличават. Това важи и за лизинга на нови автомобили.

Бълард подбира седем луксозни марки и разглежда тяхното лизингово проникване (т.е. процентът превозни средства, които са отдадени под наем от финансово звено на компанията, а не се продават директно), както и действителна пазарна стойност на всяка марка (т.е. средната цена, която купувачите или лизингополучателите плащат за марката). В анализа са включени и четири масови марки за сравнение.

Това, което се забелязва, е, че всички седем луксозни марки отдават под наем поне 40% от автомобилите си, а три от тях отдават на лизинг повече от половината. Те също имат пазарни стойности между 41 900 и 60 000 долара. Марките с по-голям производствен обем, от друга страна, имат по-ниско проникване на лизингови договори и като цяло по-ниски действителни пазарни стойности (Ford е изключение: много ниско лизингово проникване, но и по-висока действителна пазарна стойност от Acura).

Изчезващата евтина

Селектираните автомобилни производители и тяхното лизингово проникване и действителна пазарна цена в САЩ. Графика: Bloomberg

Тези три характеристики на пазара - изчезването на евтиния нов автомобил, голямото лизингово проникване на луксозни марки и високата действителна пазарна стойност за луксозни автомобили - дават основание да се мисли, че продажбите на електромобили нарастват с бързи темпове, обяснява Натаниел Бълард.

Някои все още са на мнение, че електромобилите са „скъпи“, като те имат по-високи първоначални разходи за закупуване в сравнение с еквивалетен клас автомобил с конвенционален двигател. Но като се вземе предвид, че половината от пазара на нови автомобили е на цени над 40 000 долара и повече от една четвърт над 50 000 долара, абсолютната цена не изключва превозните средства от пазара.

Миналата година анализ на BloombergNEF установи, че изравняването на първоначалните разходи между американските електрически автомобили и автомобили с двигатели с вътрешно горене ще се постигне през 2024 г. - с други думи след три години няма да има разлика в цените. Електрическите модели все още могат да са относително скъпи, но те няма да бъдат по-скъпи от еквивалетен автомобил с конвенционален двигатен.

Този времеви период е важен по друга причина: три години са равни на един лизингов цикъл. Всеки, който наема луксозно превозно средство днес, ще го върне на дилъра през 2024 г. и вероятно ще открие, че има електрическо превозно средство, което го очаква на справедлива цена.