Пострадалата икономика на Европа ще се събуди притеснена за цените

Някои икономисти се притесняват от ускоряване на инфлацията, но и несигурността при заетостта е висока

21:30 | 22 февруари 2021
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейските компании ще се изправят пред критично важен избор – трябва ли да използват очаквания подем в бизнеса за повишаване на цените, пише Bloomberg.

Когато ограниченията заради пандемията отпаднат се очаква активизиране на посещенията на фризьорски салони, ресторанти и туристически агенции, което ще бъде подпомогнато от задържаното търсене и натрупаните пари в брой след повече от година принудително спестяване.

Някои икономисти смятат, че това ще доведе до скок на потребителските цени, тъй като компании от сектора на транспорта до тези, свързани със свободното време, вече започват да вдигат цените.

Доходността по облигациите, ключова мярка за инфлационния риск, нараства в световен мащаб. Данните от миналата седмица показаха повишаване на продажбите на дребно в САЩ и увеличаване на цените във Великобритания - и двете страни се движат бързо с процеса по ваксинация.

Докато данните от еврозоната във вторник могат да покажат най-бързото ускоряване на инфлацията от почти една година насам (прогнозата на икономистите е за инфлация от 0.9%), то перспективите за повишаване на цените се смекчават от по-бавната ваксинация и загубата на милиони работни места в най-лошата рецесия в мирно време от един век.

„Ситуацията е странна - живеем с надежда и безпокойство едновременно“, каза Христос Пасхос, хотелиер на гръцкия остров Аморгос, който намали цените на стаите с 15% миналата година. В момента той обмисля да оставим цените на същото ниво като през 2020 г. с уговорката, че все пак първо трябва да види какво ще е търсенето.

Икономистите говорят за K-образно възстановяване, при което някои сектори или държави отчитат растеж, а други не. Националната фискална помощ варира значително и все още се представят планове за изразходване на средства за възстановяване от Европейския съюз.

В същото време някои доставчици на услуги казват, че нямат друг избор освен да повишат цените, за да оцелеят, тъй като много компании, ориентирани към потребителите, работят с ниски маржове на печалба и разчитат на оборот.

„Забелязахме след първия локдаун, че цените отново се покачиха“, каза Харалд Есер, президент на Централната асоциация на германските фризьори, като той допълни, че много бизнеси работят само с половината пространство за клиенти.

В момента данните за услугите, насочени към потребителите, не са еднопосочни, като се забелязва тенденция на повишаване на цените на фризьорските услуги, докато хотелите правят отстъпки, а ресторантите задържат досегашните си цени.

Аргументът, че цените могат да се повишат много повече, отколкото хората са очаквали след пандемията, се опира на идеята, че правителствата и централните банки са влели твърде много пари в системата чрез допълнителни програми и покупки на облигации. Това е дебат, който вече се разгорещява на фона на поскъпването на криптовалутите и нарастването на дневната търговия с акции, подхранвана от Reddit.

Икономистите като цяло смятат, че има огромен обем от спестявания, натрупани по време на пандемията, които хората нямат търпение да започнат да харчат.

Тези настроения се виждат и при ваканционния оператор TUI AG, който заяви този месец, че цените, начислявани за летни резервации, са с 20% по-високи от същия период през 2019 г.

И все пак по-големият обем спестявания са неравномерно разпределени, а несигурността при заетостта е висока.

От Европейската централна банка прогнозират средна инфлация от 1% през тази година, която ще се ускори до едва 1.4% през 2023 г., което все още ще бъде доста под целта от малко под 2%. Управителят на ЕЦБ Кристин Лагард заяви този месец, че „ще мине известно време, преди да се притесняваме“, че инфлацията е твърде висока.