Инвестиционната мания в Reddit осветява риска от балон на европейския пазар

Въпреки че борбата между малките инвеститори и хедж фондовете изглежда отслабва, много анализатори и инвеститори я възприемат като знак за прегряване на пазара

11:15 | 6 февруари 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Атаката на малките инвеститори, която разтърси американския пазар през последните няколко седмици, се развихри и на европейските борси, показвайки колко лесно може да приключи партито.

Тъй като европейската борсова търговия е на почти рекордно високо ниво, думата „балон“ се прокрадва в бележките на анализаторите. Борсите записват почти целогодишно поскъпване на акциите и корпоративните облигации, подхранвано от безпрецедентни стимули от централните банки и правителствата, борещи се с икономическото въздействие от пандемията, предава Bloomberg.

„Части от пазарите са значително надценени“, каза Каспер Елмгрийн, ръководител на търговията с акции в Amundi.

„Гравитацията е мощна сила и където има балони, те в крайна сметка ще се спукат, независимо колко високи могат да станат оценки, преди това да се случи.“

В началото на януари около 90% от акциите в Stoxx 600 се търгуват над 200-дневната си средна стойност. Това е най-много от 2017 г., близо до ниво, което в миналото се оказа технически сигнал за продажба.

Процент на

Процент на европейските акции над техните 200-дневни среди стойности. Графика: Bloomberg

Пазарите получиха последния си тласък, след като малките трейдъри предизвикаха бум, последван от бърз спад на акциите на компании като Gamestop Corp. и Nokia Oyj, тъй като притежателите на къси позиции покриха отрицателните залози. Въпреки че борбата между малките инвеститори и хедж фондовете изглежда отслабва, много анализатори и инвеститори я възприемат като знак за прегряване на пазара.

„Увеличеното участие на малки трейдъри на пазари е типичен страничен ефект на бичи пазар, който се превръща в балон“, каза Ларс Крекел, глобален стратег за акции в Legal & General Investment Management.

Друга тревожна тенденция е много силното представянето на европейските компании с по-слаби баланси от октомври насам. Този феномен е функция на евтините пари, които насърчават инвеститорите да поемат рискове и е „симптом за един много спекулативен пазар“, каза Сузани Хътчинс, портфолио мениджър в Newton Investment Management.

„Пазарите са крехки и манипулациите от страна на централните банки, които държат лихвените проценти ултра ниски, създават много непредвидени рискове“.

Европейските компании

Европейските компании със слаби баланси се представят най-добре с нарастване на  оптимизма по отношение на ваксините. Графика: Bloomberg

Възобновяемите източници също отчитат завидно представяне.  Дори и след неотдавнашното отстъпление, индексът за възобновяема енергия на Indxx се търгува с 40 пъти по-голяма възвръщаемост, двойно на световния индекс MSCI.

Стратезите на Bank of America Corp. заявиха, че потоците от ETF с чиста енергия създават потенциални балони за акции като EDP Renovaveis SA, Orsted AS и Verbund AG. Ралито от четвъртото тримесечие с повече от 40% ръст на акциите на тези компании съвпадна с четирикратно увеличение на потоците към ETF на iShares Global Clean Energy.

Опасения се зараждат и заради високите цени на корпоративните облигации от висок инвестиционен клас. Ралито на кредитния пазар, започнало миналия март, благодарение на подкрепата на централната банка, вече спря в Европа.

Корпоративни облигации от висок инвестиционен клас, деноминирани в евро осигуряват около 0,3% възвръщаемост.

„Хората, които преди са инвестирали само в инвестиционен клас, няма да могат да живеят с доходността, която получават“, каза Джереми Госе, ръководител на бизнеса за управление на кредити в Investcorp.

Доходността на

Доходността на корпоративните облигации е близо до рекордно ниски нива. Графика: Bloomberg

Това е позволило връщането на рискови сделки на пазара. С оглед на това случаи като Gamestop непременно ще повдигнат въпроси за здравето на по-широкия пазар.

„Нарастват опасенията дали финансовите пазари може да са навлезли на балонна територия през последните няколко седмици. Случаите на прекомерно рисков поведение на пазарите станаха очевидни и изглежда все по-чести“, пише в бележка Фредерике Кариер, ръководител на инвестиционна стратегия в RBC Wealth Management. “