Дребните инвеститори започнаха война с големите играчи

Рисковият капиталист Чамат Палихапития вярва, че младите търговци искат преди всичко да си отмъстят на утвърдени финансови играчи

16:06 | 28 януари 2021
Обновен: 16:06 | 28 януари 2021
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Всъщност частните трейдъри във форума Wall Street Bets бяха в настроение за купон. Дни наред те нервират професионалистите от финансовия свят. Сряда също мина според техния вкус. „Никога не бих си помислил, че група аутисти милениъли (родените в периода от края на 70-те години до средата на 90-те - бел. ред.) ще хакне Wall Street“, написа щастлив потребител в онлайн платформата Reddit, чрез която се организират основно Wall Street Bets, съобщава Investor.bg.

Дискусията за това как да продължат битката се разгорещява: „Задръжте GME (акциите на GameStop - бел. ред.) утре. Ако тенденцията продължи, ще отворим над 400 долара и трябва да издържите. Ще стигнем до над 1000 долара“, призовава друг, подкрепяйки убеждението си с главни букви и единадесет емотикона с ракети. „Nokia на Луната“, пише друг потребител, цитиран от германския Handelsblatt.

Езикът във форума на трейдърите в интернет платформата Reddit напомня на дивите времена от ранните дни на търговията с криптовалути. Възвръщаемостта също. Малко значими иначе акции със слаб ценови потенциал изведнъж минават всякакви рекорди и предизвикват екзистенциални кризи за хедж фондовете, които са заложили на падащите цени.

Акциите на американския търговец на компютърни игри GameStop поскъпват в сряда със 135% до почти 350 долара за брой. В началото на годината книжата струват малко под 18 долара. Кривите при кинооператора AMD (плюс 300 процента в сряда) и при производителя на слушалки Koss (плюс 480 процента) изглеждат също толкова стръмни.

Малко под три часа след приключването на търговията обаче имаше объркване за бъдещето на форума. Wall Street Bets не бе достъпен в Reddit повече от час. Според информация на Reddit във форума е имало толкова голям прилив, че модераторите вече не са могли да гарантират спазването на правилата. Един от организаторите обяви в Twitter, че в бъдеще потребителите ще бъдат допускани само с покана. Малко по-късно обаче операциите бяха нормализирани.

Към ранните часове на четвъртък форумът имаше 3,8 милиона потребители. Социалната мрежа Discord преди това беше забранила Wall Street Bets от своята платформа, тъй като въпреки няколко предупреждения е било разпространено „омразно и дискриминационно съдържание“, обяви Discord. Там обаче бяха организирани значително по-малко търговци, отколкото в Reddit.

„Никога не съм изпитвала подобно нещо“

Oт дни професионалистите са объркани от силата на малките инвеститори и сега се подготвят за нови турбуленции. „Никога не съм виждала подобно нещо", казва Стефани Линк, която инвестира на Wall Street повече от 20 години и редовно споделя инвестиционната си стратегия пред CNCB. „Това е чист балон и е тревожно“, поясни Линк. „Стоя много настрана от това“.

За Питър Тучман, който работи в Нюйоркската фондова борса в продължение на 35 години и се нарича „Айнщайн от Уолстрийт“, последните няколко дни са „просто разочароващи“, признава той. По ирония на съдбата той току-що беше започнал майсторски клас за дребни инвеститори, в който обяснява как се прави технически анализ на акциите. Но „ирационалното изобилие“ от последните няколко дни е обърнало всичко с главата надолу.

За Тучман трейдърите от Reddit имат и политическо измерение. „Това е малко като щурма на Капитолия, само че по отношение на финансовите пазари", каза той. Търговците са си изградили собствено мнение за определени акции и биха искали да го налагат с всички сили.

И той не е единственият, който мисли така.

Младоците искат да си отмъстят на наложилите се финансови играчи

Рисковият капиталист Чамат Палихапития вярва, че младите търговци искат преди всичко да си отмъстят на утвърдени финансови играчи. „Те видяха по време на  финансовата криза, че Wall Street бе спасен, но никой не донесе пари на родителите им", каза милиардерът и бивш мениджър във Facebook пред CNBC в сряда. Той също е надушил бума на Gamestop и е  инвестирал почти 100 000 долара в началото на седмицата. А печалбата, половин милион долара, току-що е дарил.

Търговците на Reddit постоянно се противопоставят на „костюмарите“ и установения ред и атакуваха целенасочено хедж фондовете. Преди всичко Melvin Capital, който сега затвори всичките си позиции в Gamestop и трябваше да получи нов капитал от инвеститорите си за почти 3 млрд. долара. Според фонда обаче не може да става и въпрос за фалит.

Повече по темата четете в Investor.bg