Голямoтo британскo алкохолно пътешествие до Франция наближава своя край

Brexit и пандемията от коронавирус поставят под въпрос бъдещето на търговците на вино в Кале, които допреди началото на 2020 г. се радваха на многобройни британски посещения

13:02 | 3 януари 2021
Обновен: 13:06 | 3 януари 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

През по-голямата част от две десетилетия френският пристанищен град Кале се радва на постоянен поток от британци, които правят бърза междинна спирка с една цел: да се запасят с вино и всякакви други видове алкохол със огромна отстъпка и да изтеглят стоките обратно в Великобритания, пише в свой анализ Bloomberg

Винени складове като Calais Wine Superstore с чар като на самолетен хангар, но привлекателен заради цените си, много по-ниски от тези в Обединеното кралство, отваряха широко обятията си за британските купувачи, пристигащи с кола или ферибот. Британските клиенти можеха да върнат обратно в страната си еквивалента на 120 бутилки вино в рамките на едно пътуване и да спестят от по-ниските данъци, както и от силния паунд преди Brexit. За всеки спестовник, който планираше голямо събиране, било то сватба или новогодишна бал, Кале осигуряваше алкохола.

Сега партито обаче свърши. Brexit удари лирата, потискайки покупателната способност на Великобритания. Пътуванията намаляха заради пандемията и всички онези големи тържества, които трябваше да се случат този уикенд, бяха възпрепятствани от социалното дистанциране. След раздялата на Великобритания с Европейския съюз, запечатана с края на преходния период, митническите ограничения за алкохола също стигнаха до момент, в който френските търговците заявяват, че ще бъде предвестник на техния край.

„Те просто идват, дегустират, натоварват колата и отнасят стоката“, коментира Гай Бурсо, основателят на Boursot Vins близо до Кале, по думите на когото клиентите от Великобритания съставляват 85% от приходите и често закупуваха повече от 300 бутилки в рамките на една поръчка за събития като сватби. По-големите митнически ограничения за внос на алкохол „биха довели до убийството на нашия бизнес“.

Пропуснати ползи

Въпреки че има статистически доказателства, че хората пият повече вино, докато си седят изолирани вкъщи, гигантските складове, разположени по френското крайбрежие на Ламанша, сега пустеят и тяхното бъдеще е под съмнение. Джон Коли, главен изпълнителен директор на Majestic Wine, заяви, че компанията му обмисля възможностите си на фона на Brexit и промяната в митническите ограничения.

От другата страна на улицата, където се намира Majestic, е Calais Wine Superstore, чийто бизнес претърпя огромен удар от пандемията и липсата на гостуващи британци. Съоснователят Марко Атард изчислява, че приходите за 2020 г. са намалели с 65% в сравнение с година по-рано, тъй като отрицателното въздействие върху бизнеса му е тройно - коронавируса, Brexit и липсата на алкохолни партита.

„Ние сме туристически бизнес“, който обслужва британците, коментира Атард по телефона. „Пандемията беше много тежка за нас“, а първото тримесечие ще бъде „още по-тежко“, допълва той

Клиенти в

Клиенти в Calais Wine Superstore на 7 април 2019 г. За всеки британски спестовник, планиращ голямо празненство, Кале осигуряваше алкохола. Снимка: Bloomberg

Понастоящем бизнесът на Атард работи с петима служители, едва една четвърт от персонала от година по-рано след поредица от съкращения. Majestic вече беше преминала през дълбока реорганизация през последните няколко години. Компанията придоби онлайн търговеца на вино Naked Wines през 2015 г., за да се разшири в международен план, а след това през 2019 г. дружеството беше разделено. Бизнесът на дребно и едро на Majestic, които сега се управляват от Colley, бяха продадени на Fortress Investment Group.

Безплатни пътувания

Дълго време алкохолните круизи бяха удобна спогодба между двете страни на Ламанша. За да направят пътуването още по-привлекателно, някои местни френски търговци на вино субсидираха пътуването на посетителите от Великобритания, което отнема около 35 минути през тунела и струва от 62 паунда (85 долара) двупосочно пътуване с кола, натоварена във вагоните на влака.

Сега липсата на гостуващи британци също нанася удар върху по-широката икономика на Кале. Всяка година от 2015 г. насам посетителите от Великобритания представляват около 11% от туристически разходи в Кале, като разходите за храна са два пъти по-високи, според данни на местната френска търговска камара.

През последните няколко седмици от годината обикновено се наблюдаваше луда консумация на шампанско от ентусиаризираните британци в Кале преди празничния сезон. Но сега последния строг локдаун в Лондон и други части на Англия отмениха всяко движение, а новият щам на коронавируса дори подтикна Франция временно да затвори границата си с Острова миналия месец, блокирайки важна артертия на алкохолната търговия в Кале.

„Надявахме се на последни фойерверки през последното тримесечие на годината преди да си кажем сбогом, но това така и не се случи“, коментира Джеръм Понт, основателят на магазина Calais Vins.

Сред честите гостуващи на френския град е Амбър Велакот, на 25 години, от Фолкстоун в Югоизточна Англия, която сподели, че посещава всяка година Кале заедно с родителите, за да се запасят с алкохол. "Излизаше по-евтино да се купат билети за тунела и да се запасям с френски алкохол, отколкото да се купува от супермаркета всеки уикенд", сподели Велакот

Предлагане за година

Миналата година семейството на Велакот се отказало да пътува заради пандемията и по нейните думи може да се откажат напълно, ако Brexit твърде много усложни посещенията им

„Не съм сигурна какви са плановете ни за 2021 година, но знам, че ако ще бъде по-трудно, отколкото е беше преди, тогава вероятно няма повече да посещаваме Кале", заяви Велакот.

Подобна промяна на потребителското поведение е нежелана новина за търговци като Бурсо, който създава своя магазин през 2006 г. и сега очаква приходите му за миналата година да спаднат с 15% спрямо 2019 г. Бурсо сподели, че е успял да смекчи удара от локдауните и карантините, изпращайки вино на своите 8000 лоялни клиенти. „През целия си живот се занимавам с вино и това не е нещо, от което ще се откажа толкова лесно“, допълни още той.